Här är höstens 25 mest intressanta tv-serier

Tv-hösten bjuder på mer än drakar och alver. Tidningens Jan Andersson listar 25 av säsongens storserier, nya spännande program och återvändande klassiker.

ANNONS
|

Skolan har börjat, morgonkylan är tillbaka och semestern är slut. Eller borde vara i alla fall. Skiftet mellan augusti och september är också en nystart för tv-säsongen. Stora serier ska lanseras, udda format sjösättas och publikens intresse för gamla trotjänare åter piskas upp.

Här listar vi därför 25 av höstens mest intressanta premiärer och återvändande favoriter, såväl på SVT och TV4 som på de stora streamingtjänsterna.

Höstens tv-premiärer

”She-Hulk: Attorney at law”, Disney plus, 17 augusti

Ett av höstens mest otippade giftermål måste ändå vara Marvel Cinematic Universe (MCU) och Ally McBeal. Men ”She-Hulk” kan bäst av allt beskrivas som deras truliga kärleksbarn. Serien handlar om advokaten Jennifer Walters, Bruce ”Hulken” Banners kusin, spelad av Tatiana Maslany, och precis som originalhulken blir hon grön, stor och arg. Men trots det – eller tack vare – förväntas serien bli lite av en kravlös, underhållande tittarfavorit i höst.
Höstens tv-premiärer

”House of the dragon”, HBO Max, 22 augusti

Dags för drakar, svärd och släktfejder. Ni som har saknat ”Game of thrones” har mycket att glädjas över i nya ”House of the dragon”. Serien som är en så kallad prequel till ”GoT” är en blodröd och stundtals fascinerande berättelse att följa. Bygger på George R.R. Martins bok ”Eld & blod”.
Höstens tv-premiärer

”Sommaren i Grums”, SVT, 23 augusti

Hanna Hellquist ärvde sin fars gård på landet utanför Grums. Nu ska ägorna rustas upp, en trädgård ska anläggas och det höga gräset slås. Till sin ”hjälp” har hon Oscar Zia, Ina Lundström, Malin Persson Giolito, Little Jinder, Kodjo Akolor & David Druid och en lytt Jonatan Unge, som redan i första programmet får sig en välmenande skrapa av trädgårdsmästaren Anders Stålhand. Puttrigt och mysigt. Tänk ”Pluras kök” möter ”Trädgårdsdags”.
Höstens tv-premiärer

”Min sanning”, SVT, 24 augusti

”Min sanning” pendlar mellan att vara ett helt okej och ett riktigt bra intervjuprogram. I höst byts rutinerade Anna Hedenmo ut mot egentligen lika erfarne Kristian Luuk, dock med ett lite annorlunda tv-cv i bagaget. Det kan blir bra. Eller, det kommer att bli bra. Kristian Luuk är en rutinerad och trygg programledare som dessutom har en vass redaktion i ryggen.
Höstens tv-premiärer

”Edvin & Johanna – Sveriges enda kändisar”, 25 augusti, TV4 Play

Johanna Nordström är en av landets mest uppskattade komiker, Edvin Törnblom (ihop med Johanna) driver en av de populäraste poddarna. Tillsammans bjuder de båda 26-åringarna in oss till sin vardag, som till stor del går ut på att förbereda sig inför sin stora show som ska turnera genom landet. Även för dem som inte känner igen det här paret, eller lyssnat på deras podd, finns det guldkorn och roliga stunder. Ett klart förnöjsamt tidsfördriv.
Höstens tv-premiärer

”Cell 8”, Viaplay, 28 augusti

”Cell 8” beskrivs som en ”intrikat historia om kärlek, dödsstraff, hämnd, politisk korruption och längtan efter att leva”. Jag har inte läst Roslund & Hellströms ”Edward Finnigans upprättelse”, deras tredje roman om kriminalkommissarie Ewert Grens och den bok som ligger till grund för tv-serien, men det låter onekligen som en av deras nagelbitar-berättelser. ”Cell 8” är också en fristående fortsättning på tv-serien ”Box 21” och den andra Roslund & Hellström-boken som visats på Viaplay.
Höstens tv-premiärer

”Alla mot alla”, Kanal 5/Discovery plus, 29 augusti,

Som ”På spårets” rebelliska lillasyster fungerar Filip & Fredriks uppskruvade frågesport ”Alla mot alla” fortfarande utmärkt. Visst kan det kännas lite ansträngt och andfått emellanåt, men mycket hellre en kunskapstävling med tempo och driv än en meningslös, utdragen kändiskarusell (tittar på dig ”Hjulet”).
Höstens tv-premiärer

”Sagan om ringen: Maktens ringar”, Amazon Prime, 2 september

Att den här första säsongen av ”Maktens ringar”, en så kallad prequel till ”Sagan om ringen” med åtta avsnitt, kostat 465 miljoner dollar att spela in, det vill säga drygt en halv miljard kronor per avsnitt, är så sjukt att det svindlar. Men om vi struntar i alla jämförelser med hur många dagisplatser eller Jas-plan det skulle motsvara infinner sig såklart vissa förväntningar. Peter Jackson är inte inblandad men det är med hans trilogi som den här serien kommer att jämföras. Det är en utmaning som heter duga. Dessutom slåss Galadriel den här gången inte bara mot Sauron, orcher och oknytt, hon ställs även mot HBO:s publiksuccé ”House of the dragon”.
Höstens tv-premiärer

”The anthrax attacks in the shadow of 9/11”, Netflix, 8 september

Varför den här dokumentärserien får premiär 8 september i stället för det mer passande datumet 11 september är en gåta. Men strunt samma. De flesta av oss minns såklart attackerna mot World Trade Center, men lika många har glömt de påföljande breven med mjältbrandsbakterier (anthrax) som skickades runt och satte skräck i postrum över hela världen. Till och med här på GP fick vi förhållningsregler för att minimera riskerna om någon skulle ha lagt vitt pulver i våra kuvert. Kanske ingen orimlig åtgärd då, mjältbrand har en dödlighet på 97%, men det känns länge sedan nu. En dokumentär av den Oscar-nominerade regissören Dan Krauss.
Höstens tv-premiärer

”Pistol”, Disney plus, 8 september

När det begav sig (och även nu) lyssnade jag hellre på The Clash än på Sex Pistols, men ingen kan ifrågasätta den påverkan som Johnny Rotten, Sid Vicious och deras kantiga band har haft på musikscenen. Att fingertoppskänslige Danny Boyle (”Trainspotting”, ”Slumdog millionaire”, ”Yesterday”) nu tar sig an deras historia gör att ingen med musikintresse har råd att missa ”Pistol”, baserad på gitarristen Steve Jones självbiografi ”Lonely boy: Tales from a Sex Pistol”.
Höstens tv-premiärer

”Cobra Kai”, säsong 5, Netflix, 9 september

En viss mättnad har onekligen infunnit sig, och den självklara charm som präglade första säsongen är långt borta, men visst är det fortfarande ett rätt underhållande tidsfördriv att följa personerna i och utanför dojon och rivaliteten mellan Daniel LaRusso (Ralph Macchio) och Johnny Lawrence (William Zabka).
Höstens tv-premiärer

”Spelskandalen”, SVT, 12 september

Inte många minns det nu, och ännu färre vill prata om det, men för lite drygt 30 år sedan stormade det rejält kring Frölunda hockey. Det var Expressens rutinerade sportjournalist Thomas Malmquist som avslöjande skumraskaffärer bland svenska topplag, bland annat Frölunda där flera spelare misstänktes för att ha lagt sig i vissa matcher och tagit rundligt betalt för det. Svenskt tv-drama när det är som bäst.
Höstens tv-premiärer

”Heder”, Viaplay, 12 september

När fyra av Sveriges skönaste skådisar, Alexandra Rapaport, Eva Röse, Anja Lundqvist och Julia Dufvenius, är tillbaka med en säsong som utmålas som ”den mest dramatiska hittills” är det bara att luta sig tillbaks i tv-soffan. Det är underhållande att följa de kämpande advokaterna Nour, Janni, Elin och Karin på juristbyrån Heder som den här gången får tampas med hopplösa incelmän som riktat sitt kvinnohat mot tjejmilen. Trovärdigt? Nja, men spännande brukar det vara.
Höstens tv-premiärer

”The handmaid’s tale 5”, HBO Max, 15 september

Elizabeth Moss rollfigur June kämpar med konsekvenserna av att ha dödat befälhavare Waterford (Joseph Fiennes), men sliter också med sin nya identitet, sitt liv, samtidigt som Gileads onda inflytande alltmer sipprar in i Kanada. Det var länge sedan tv-serien lade händelserna i Margaret Atwoods prisade roman bakom sig och emellanåt har serien fått kämpa för att behålla åtminstone mig som publik. Men det är svårt att sluta titta när intensiteten fortfarande skruvas upp.
Höstens tv-premiärer

”Kenny Starfighter – Dr Deo slår tillbaka”, SVT, 16 september

Det har gått 25 år (!) sedan Johan Rheborgs antihjälte Kenny Starfighter slog galaxen med häpnad. I sin come back får Kenny (Johan Rheborg) dela på superhjälterollen med Penny Starfighter (Maja Rung) som med gemensamma krafter ska försöka stoppa den ondskefulle Dr Deos grymma hämnd mot mänskligheten. Kanske har det gått liite för lång tid, generationsväxlingen kan bli ett problem, men strunt samma. Alla med barnslig humor kan uppskatta en sann rymdhjälte.
Höstens tv-premiärer

”Tunna blå linjen” säsong 2, SVT, 18 september

Den här serien var en av få ljuspunkter under pandemivintern 2021. Det nerviga och starka dramat som med en ofta skakig, närgången kamera följde ett gäng poliser i Malmö belönades rättvist med tv-priset Kristallen för det årets bästa drama. Jag har bara sett det första avsnittet, men det är som en spark i magen. Ny Kristallen-varning utfärdas!
Höstens tv-premiärer

”Andor”, Disney plus, 21 september

Ännu en säsong, ännu en ”Star wars”-spin off. Man känner sig lite som ett korvskinn som proppats fullt av ”Star wars”-kött. Men har du som jag haft det rätt trivsamt i sällskap med ”The Mandalorian”, ”Boba Fett” och ”Obi-Wan Kenobi” är det väl bara att tacka och ta emot. För er som undrar så utspelar sig Cassian Andors äventyr strax före händelserna i ”Rogue One”. Och ni som undrar när ”Rogue One” utspelar sig ... googla.
Höstens tv-premiärer

”Snabba cash” säsong 2, Netflix, 22 september

Det har gått ett år sedan sist och Evin Ahmads drivna rollfigur Leya har lyckats i sin föresats att bli en framgångsrik stjärna på techhimlen. Men de kriminella typerna har inte släppt henne, allra minst den brutale Ravy (Dada Fungula Bozela), och samtidigt plågas Leya av minnena av Salim (Alexander Abdallah). En sak har de fortfarande dock gemensamt – drömmen om snabba cash.
Höstens tv-premiärer

”This England”, Viaplay, 23 september

För drygt 15 år sedan kom det briljanta skinheadsdramat ”This is England”. Detta är något helt annorlunda. Här tar den prisade regissören Michael Winterbottom (”24 hour party people”, ”The trip”) sig an Boris Johnsons turbulenta tid som brittisk premiärminister och han gör det med en oigenkännlig Kenneth Branagh i huvudrollen. Märkligt, fascinerande och ... intressant! Detta måste vara ändå vara en av den säregne Boris Johnsons största bedrifter, att ha blivit tolkad av Kenneth Branagh.
Höstens tv-premiärer

”The old man”, Disney plus, 28 september

Det är lite orättvist att Liam Neeson snott åt sig rollen som grumpy old actionhjälte när vi har världens bästa Jeff Bridges att tillgå. Det finns inte en roll i filmhistorien som inte han skulle axla med sin bedagade, släpiga charm. Att han äntligen får skjuta lite också och leka gamma pensionerad CIA-spook känns helt rimligt. Kan bli ett av höstens verkliga utropstecken! Baserad på Thomas Perrys roman.
Höstens tv-premiärer

”Drömmaren – Karen Blixen blir till”, Viaplay, september

I våras berättade Viaplay att ”Drömmaren – Karen Blixen blir till”, med Connie Nielsen i huvudrollen, hade blivit utvald till Cannes International Series Festival. Det som den första danska serien någonsin. Med tanke på hur många briljanta tv-serier som har skapats i grannlandet bygger detta onekligen upp en viss förväntan. Dessutom var ju Karen Blixen en av 1900-talets coolaste personer som efter 17 spännande år i Kenya flyttade tillbaka till barndomshemmet Rungstedlund 1931.
Höstens tv-premiärer

”Riket – Exodus”, Viaplay, 9 oktober

Varken Lars von Trier eller hans tv-serie ”Riket” från 1994 behöver väl någon närmare presentation som det brukar heta. Tillsammans med ”Twin Peaks” måste danskens serie vara den mest omdiskuterade i modern tv-historia, åtminstone i Sverige. Nu återvänder vi till Köpenhamns Rikshospital med Ghita Nørby, Lars Mikkelsen, Udo Kier och svenskarna Alexander Skarsgård, Ida Engvoll och David Dencik. Så ... spänn fast er. Den onda porten till Riket har öppnat sig på nytt.
Höstens tv-premiärer

”Barbarians” säsong 2, Netflix, 21 oktober

Till en början hatade jag första säsongen. Sedan växte den och till slut satt jag där, uppslukad av det latinska språket (som ingen vet hur det egentligen lät) och gammal skogstyska, medan romare och germanska barbarer pucklade på varandra i Teutoburgerskogen öster om Rhen. Det var blodigt, smålöjligt men också rätt underhållande när den germanskättade Arminus (Herman) till slut bytte sida, lurade general Quinctilius Varus armé i ett rejält bakhåll och slaktade sina gamla romerska soldatkollegor. Vad finns egentligen kvar att berätta? Säkert en hel del.
Höstens tv-premiärer

”Försvunna människor”, SVT, 7 november

Peter Viitanen spelar lastbilschauffören Erwin, en rätt ordinär familjefar i en svensk småstad, som begår ett ödesdigert misstag när han smugglar åtta syriska flyktingar över Öresundsbron. Erwin vill göra en insats och hjälpa människor som flyr för livet, men hans chef gör det för att rädda sitt åkeri. Alltså för pengarna. När hans tankbil närmar sig gränsen börjar saker och ting gå över styr. ”Detta är en historia med så hög densitet att jag hade svårt att resa mig ur soffan efter att ha sträckläst manuset”, säger regissören Tova Magnusson. Det bådar gott.
Höstens tv-premiärer

”Äntligen!”, SVT, julhelgen

Om Lorrygänget har sett sina bästa dagar? Kanske. Men detta är inte Varanteatern. Peter Dalle (i sin stelaste roll hittills) och de andra kommer inte att köra i diket med sin julspecial, det är jag alldeles övertygad om efter att ha sett tre minuter. Tre sjuka, roliga, besvärande minuter om Nobelpris, vänskap, stora pengar och att gå över gränser man nog inte borde ha korsat. Det blir en svartsynt jul i SVT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS