Hunden Blurr vilar i husse Hannes Ferms knä, i väntan på att Holys nya album 'Ryder' ska släppas.
Hunden Blurr vilar i husse Hannes Ferms knä, i väntan på att Holys nya album "Ryder" ska släppas. Bild: Henrik Montgomery/TT

Holy skapar sig själv på nytt

Kalejdoskopisk glamrock ger vika för blödande hjärtans syntpop på Holys nya album "Ryder". Skivan är Hannes Ferms tredje fullängdare med Holy på Pnkslm Recordings, ett litet skivbolag som tar allt större plats i den svenska rockmyllan.

ANNONS

Den som hörde Hannes Ferms musikaliska alter ego Holys förra album "All these worlds are yours" och nu hoppas på mer av samma vara kommer att få en överraskning. För Holy anno 2020 bebor en annan galax än den som huserar den symfoniska vidvinkeltrippen från 2018, ett verk som, i likhet med ett paisleymönstrat plagg, kräver koncentration för att alla små detaljer ska framträda tydligt.

Tillsammans med producenten Jacob Haage och ett gäng syntar dekonstruerade Ferm ljudlandskapet han ägnat åratal åt att bygga upp. I stället växte en ny, retrofuturistisk värld i gränslandet mellan Berlins "Take my breath away" och Julee Cruises drömpop fram.

ANNONS

– Det föll sig naturligt att det blev en antites till vad jag gjorde med förra skivan. Jag ville prova att göra poplåtar med distinkta syntljud och låta sången vara långt fram, och jag ville se om jag klarar det utan att tappa min integritet eller min personlighet, säger Hannes Ferm.

Praktiskt tårtdiagram

Till alla som behöver hjälp med att på förhand förstå exakt vad för sorts upplevelse "Ryder" bjuder på har Hannes Ferm tagit fram ett tårtdiagram som illustrerar albumets beståndsdelar. Holys senaste är "20 procent postapokalyps, 20 procent synt, 20 procent romantik, 20 procent folköl, 20 procent pop".

– Många låtar beskriver landskap som är döda, men kan också vara kärlekslåtar beroende på hur de tolkas, säger han.

Någon som inte är förvånad över att Holy har bytt musikalisk skepnad är Johan Alm, som driver Pnkslm tillsammans med grundaren Luke Reilly.

– Det roliga med att jobba med Hannes är att han driver på allt själv och det blir inte samma sak om och om igen. Vi har aldrig förväntat oss någonting speciellt och samtidigt heller aldrig fått det vi har förväntat oss – på bästa sätt, säger Alm.

Brokigt släktträd

Det finns en anledning till att det är både Hannes Ferm och Johan Alm som tar emot på kontoret på Södermalm i Stockholm. Deras öden är trots allt tätt sammanflätade. Det var i och med släppet av Holys första album "Stabs" som Alm och Reilly beslutade sig för att satsa på skivbolaget på heltid.

ANNONS

Historien som följer kräver nästan en anslagstavla med knappnålar och röda trådar för att hålla koll på alla spelare, men kontentan är följande: Pnkslm är inget stort skivbolag. Många av banden känner varandra, och står för en musikalisk korsbefruktning i form av olika medlemmars gästspel i inspelningsstudion eller på scen.

Det hela bidrar till vad som åtminstone utifrån verkar vara en väldigt familjär stämning.

Johan Alm bekräftar bilden.

– Det är någonting vi uppmuntrar och en av sakerna som gör att det har varit så kul från början för vår del, och det är väldigt roligt när det växer vidare, säger han.

– Det kan ju verka incestuöst utifrån men det handlar mycket om att värna om en kultur som växer organiskt och flyter samman, säger Hannes Ferm, som också har varit inspelningstekniker på ett flertal svenska Pnkslm-släpp.

Patrick Stanelius/TT

'När jag hade gjort förra skivan var jag less på den', säger Hannes Ferm om sitt förra Holy-album 'All these worlds are yours'.
"När jag hade gjort förra skivan var jag less på den", säger Hannes Ferm om sitt förra Holy-album "All these worlds are yours". Bild: Henrik Montgomery/TT
Hannes Ferm och Johan Alm på Pnkslm Recordings gör gemensam sak igen. 'Ryder' är Holys tredje album på skivbolaget.
Hannes Ferm och Johan Alm på Pnkslm Recordings gör gemensam sak igen. "Ryder" är Holys tredje album på skivbolaget. Bild: Henrik Montgomery/TT
'Gränsen för hur ett Pnkslm-album får låta går vid att Luke och jag ska tycka att det är bra', säger Johan Alm, som driver Pnkslm Recordings tillsammans med grundaren Luke Reilly.
"Gränsen för hur ett Pnkslm-album får låta går vid att Luke och jag ska tycka att det är bra", säger Johan Alm, som driver Pnkslm Recordings tillsammans med grundaren Luke Reilly. Bild: Henrik Montgomery/TT

Holy är Hannes Ferm, född 1994 i Piteå.

Förutom att göra skivor som Holy sysselsätter sig Ferm också som musikproducent, just nu för bandet Makthaverskan, och som student på Konstfack i Stockholm.

"Ryder" är hans tredje fullängdare, som följer "All these worlds are yours" (2018) och "Stabs" (2015).

I samband med släppet av "Ryder" spelar Holy live några datum: 28/2 Stockholm, 13/3 Malmö, 14/3 Göteborg.

Uttalas "Punk slime".

Skivbolaget grundades 2013 av Luke Reilly, som drev det ensam. Året därpå anslöt Johan Alm.

Inledningsvis gav Pnkslm mest ut punk och garagerock, med svenska och brittiska band som Sudakistan och Black Mekon. Med tiden har det blivit större variation i utbudet – från Sibille Attars egensinniga pop till Les Big Byrds kosmiska psykrock.

"Gränsen för hur ett Pnkslm-album får låta går vid att Luke och jag ska tycka att det är bra. Vi har pratat om att vi skulle vilja släppa helt andra genrer någon gång också", säger Johan Alm.

Skivbolaget drar sakta men säkert åt sig allt mer uppmärksamhet från branschen, med bland annat Grammisnomineringar till Les Big Byrd och Shitkid och ett P3 Guld till Arre! Arre!

I vår väntar nya släpp med Shitkid, Göteborgsbandet Hollow Ship, Vero, Chemtrails och Swampmeat Family Band.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS