Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

'En drömroll', säger Kerstin Linden, som tidigare har medverkat i bland annat 'Utvandrarna', om att spela Ronja Rövardotter i den kommande tv-serien.
"En drömroll", säger Kerstin Linden, som tidigare har medverkat i bland annat "Utvandrarna", om att spela Ronja Rövardotter i den kommande tv-serien. Bild: Adam Ihse/TT

Hon är nya Ronja Rövardotter

Vildvittrorna, skumtrollen och rumpnissarna är tillbaka – och vårskriket förstås.
Nästa år har den nya tv-serien om Ronja Rövardotter premiär.
– Folk kommer att känna igen sig, säger Kerstin Linden, 14, som spelar huvudrollen.

Hästarnas gnäggningar ekar mot de tjocka stenmurarna. I bakgrunden bräker några får och här och där på den inre borggården går det höns och kvackande ankor.

Bohus fästning, med anor till 1300-talet, hade länge en central roll i maktkampen mellan norrmän, danskar och svenskar vid Göta älv. Nu har medeltidsruinen i Kungälv blivit hem för Mattis och hans rövare – och för rövardottern Ronja.

Den här dagen har hon för första gången fått följa med pappa Mattis och rövarna ut på jobb. Det blir ett bryskt uppvaknande för Ronja, som tidigare inte har haft riktigt klart för sig vad rövarna faktiskt sysslar med.

– Jag tror att folk kommer att känna igen sig från boken och filmen. Men man får också en så bra bild av den här tjejen och vilka problem hon stöter på. Det är en stark berättelse som man vill ta del av, säger Kerstin Linden.

– Det är ju hennes pappa, de har varit bästa kompisar och instängda i samma borg i miljarder år känns det som. Sedan när hon får reda på vad som faktiskt finns bakom... Det är ju hemskt så klart.

Kusinen med

För att hitta rätt Ronja genomfördes närmare 4 000 provspelningar i hela landet.

Kerstin Linden har tidigare spelat dottern Lill-Märta i ”Utvandrarna” och är aktuell även i årets julkalender, "Kronprinsen som försvann", som har premiär på SVT nästa vecka.

Det är förstås spännande jobb i sig. Men att få göra "Ronja Rövardotter" är ändå en drömroll, poängterar hon.

– Jag har sett filmen, den gamla, och tycker att det är den bästa Astrid Lindgren-berättelsen av alla. Så jag har en stark relation till Ronja.

TT: Och nu är det du som är Ronja?

– Ja... det är ju det som är så otroligt, verkligen.

"Oroväckande bra"

Det har gått över 40 år sedan Astrid Lindgrens bok om Ronja Rövardotter kom ut och nästan lika länge sedan Tage Danielssons filmklassiker hade premiär.

Men nästa år kommer alltså Ronja, Mattis, Skalle-Per, Birk, Borka och många andra av de folkkära karaktärerna tillbaka i en påkostad serie på Viaplay.

Precis som i originalberättelsen är relationen mellan Ronja och pappa Mattis central i serien, liksom hennes vänskap med "fiendens" son Birk. I Hans Rosenfeldts manus finns dock lite mer av allt, konstaterar Christopher Wagelin (Mattis).

– Det känns oroväckande bra. Man brukar säga att man inte ska ha för kul på en inspelning, utan det ska skava lite, säger Christopher Wagelin.

– Men det här är nästan lite för kul. Som det här med att spela alfahanne, det har inte intresserat mig alls tidigare. Men det tycker jag också är lite för kul tror jag, jag lär mig oroväckande fort.

Två säsonger

I filmen från 1984 spelades Mattis av Börje Ahlstedt, medan rivalen Borka spelades av Per Oscarsson. När Viaplay-serien har premiär kommer tittarna i stället att få se motsvarande fiendskap mellan Christopher Wagelin och Sverrir Gudnason.

– Jag har valt att inte se om filmen. Jag vet att många valt att göra det, men jag ville inte göra det, säger Christopher Wagelin.

– Folk kommer nog att ha mycket åsikter när serien väl har premiär. Men här och nu försöker jag bara att strunta i det.

TT: Det har gått 40 år sedan boken kom ut och nästan lika länge sedan filmen kom ut. Hur bra håller "Ronja Rövardotter" i dag?

– Otroligt bra. Utan att låta för pretentiös, för mig är det som Shakespeare på något sätt. Varför håller Ronja? Ja, varför håller Hamlet? Det är en urhistoria, tidlös, säger Christopher Wagelin.

– Ronja som historia händer ju varje dag. Vi har lite mer hästar och svärd bara.

Det är bistra miner när Ronja (Kerstin Linden) och Mattis (Christopher Wagelin) kommer tillbaka efter första gången som hon har fått följa med rövarna ut.
Det är bistra miner när Ronja (Kerstin Linden) och Mattis (Christopher Wagelin) kommer tillbaka efter första gången som hon har fått följa med rövarna ut. Bild: Adam Ihse/TT
Kerstin Linden och Lisa James Larsson, som regisserar den första säsongen av 'Ronja Rövardotter', försöker att hålla värmen mellan inspelningarna.
Kerstin Linden och Lisa James Larsson, som regisserar den första säsongen av "Ronja Rövardotter", försöker att hålla värmen mellan inspelningarna. Bild: Adam Ihse/TT
Christopher Wagelin och Kerstin Linden spelar far och dotter i kommande tv-serien 'Ronja Rövardotter'.
Christopher Wagelin och Kerstin Linden spelar far och dotter i kommande tv-serien "Ronja Rövardotter". Bild: Adam Ihse/TT
Kerstin Linden visar upp Ronjas vårskri i en inspelningspaus.
Kerstin Linden visar upp Ronjas vårskri i en inspelningspaus. Bild: Adam Ihse/TT

Fakta: Ronja Rövardotter

Astrid Lindgrens bok om Ronja Rövardotter kom ut 1981.

Den har hittills ö ersatts till 49 språk, senast i år gavs den ut på armeniska.

Ronja Rövardotter kom som film, regisserad av Tage Danielsson, 1984, och har senare även sänts omklippt till tv-serie.

2014 kom Ronja Rövardotter som animerad tv-serie i Japan.

Den nya tv-serien har premiär på Viaplay om ungefär ett år och kommer i tolv avsnitt, uppdelade på två säsonger.

I rollerna: Kerstin Linden (Ronja), Christopher Wagelin (Mattis), Jack Bergenholtz Henriksson (Birk), Sverrir Gudnason (Borka), Krista Kosonen (Lovis), Maria Nohra (Undis).

Första säsongen regisseras av Lisa James Larsson. Manus: Hans Rosenfeldt.

Källa: Astridlindgren.com med flera.