Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karin af Klintberg, som gör en dokumentär om kungen, vid en presskonferens arrangerad av SF Studios under den pågående filmfestivalen i Cannes.
Karin af Klintberg, som gör en dokumentär om kungen, vid en presskonferens arrangerad av SF Studios under den pågående filmfestivalen i Cannes. Bild: Christina Kronér/TT

Hon skildrar kungens liv i ny dokumentär

Lagom till Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum som Sveriges kung nästa år kommer Karin af Klintbergs dokumentär "The king – til death do us part".
– Det ska bli en värdig film, säger hon till TT.

Drivkraften har varit att lära känna vår monark, berättar Karin af Klintberg under en pressträff på filmfestivalen i Cannes.

– Jag vill förstå hur det är att vara kung. Men vi två är väldigt olika, från olika generationer inte minst och våra möten blir en del av filmen, säger Karin af Klintberg.

Det var inte helt enkelt att få tillgång till hans majestät, många mejl skickades mellan regissören och hovets informationsavdelning.

– Så fick jag till slut ett möte med honom. Det varade i en och en halv timme men jag hörde aldrig att han sa ja. Fast efteråt sade informationsavdelningen att om han inte hade varit intresserad då hade jag åkt ut mycket snabbare.

Vid det här laget har Karin af Klintberg filmat kungen under ett års tid. Det är inte en helt enkel uppgift.

– Jag tror inte att han är särskilt förtjust i att bli intervjuad. Det är ju en del i att vara kung, att inte låta folk komma för nära den här "teatern" som pågår runt honom. Men mitt mål är förstås att komma honom nära.

TT: Vad blir det för känsla i filmen?

– Jag tycker om att göra film med humor. Man ska inte göra narr av sitt intervjuobjekt, jag är inte intresserad av det. Jag vill göra en värdig film. Men det finns ändå roliga situationer runt honom.

Slutet på filmen är inte klart än.

– Som dokumentärfilmare bör man ha koll på sitt slut. Men det har inte jag, säger Karin af Klintberg och skrattar.

– Men vi har några intervjuer kvar att göra, vi får se om jag kommer så långt som jag vill.

Filmen får premiär på biografer i februari 2023.

Kung Carl Gustafs liv ska skildras av dokumentärfilmaren Karin af Klintberg. Arkivbild.
Kung Carl Gustafs liv ska skildras av dokumentärfilmaren Karin af Klintberg. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Fakta: Karin af Klintberg

Född: 1972

Yrke: Journalist

Tidigare meriter: Den Guldbaggebelönade dokumentärfilmen "Ebbe the movie" tillsammans med Jane Magnusson, "Filip och Fredrik presenterar: Trevligt folk".

Tv-produktioner som "Historieätarna", "Kobra", "Landet brunsås".

Aktuell: Med en dokumentär om Carl XVI Gustaf som får premiär nästa år.