Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hon vann Polstjärnepriset

Violinisten Alva Holm tog hem segern när den stora finalen av Polstjärnepriset hölls på lördagen. – Det betyder jättemycket att vinna en sådan här tävling, säger hon.

”Hon spelar med både skärpa och skönhet. Hon har en nobel och mogen utstrålning, samt en total precision såväl musikaliskt som tekniskt”, löd juryns motivering.

Hon tävlade mot Daniel Xia, Klara Borgqvist och Johan Dalene i Stora salen på Göteborgs konserthus på lördagseftermiddagen.

– Det betyder mycket att vinna. Det är en så himla stor tävling i Sverige. Jag bor i Danmark men även där är det många som känner till den, säger Alva Holm, som spelade en del av Carl Nielsens violinkonsert.

Hon drömmer att bli professionell musiker och Polstjärnepriset är onekligen en bra punkt att ha på cv:t.

– Det är också en väldigt bra erfarenhet att ha spelat med Göteborgs symfoniker, säger hon.

Polstjärnepriset har varit en rolig och lärorik upplevelse för Alva Holm, men det har också varit slitigt.

– Det har varit hårda dagar med mycket jobb och lite sömn. Men det har varit jätteroligt, säger hon.

Marie Dahlin (S), kommunalråd i Vänersborg, är mycket stolt över tävlingen som i år firade 10-årsjubileum.

– De är så duktiga. Det är verkligen Champions Leauge-ungdomar, för att ta en referens ur sportens värld där jag kanske känner mig lite mer hemma, säger hon.

Juryn hade ett tufft jobb.

– Vilken final vi hade! Det är ingen lätt sak att sitta i juryn, säger ordförande Helena Wessman.

Juryn hade även till uppgift att utse Årets talang. Att välja en deltagare blev övermäktigt, och juryn utsåg därför alla tävlande till den utmärkelsen.

Innan själva finalen inleddes på allvar överlämnade Lars Salonen, ordförande i företagarföreningen Forum Vänersborg, en ordförandeklubba till tävlingsledaren Ulrich Kaatz.

Han presenterade också visioner om ett framtida konserthus i Vänersborg – en fråga som tidigare varit uppe som förslag men som inte resulterat i några konkreta planer.

– Polstjärnan har vuxit sig stark och det enda vi möjligtvis saknar är ett konserthus. Men jag kan lova er att det finns tankegångar från både politiskt håll och från näringslivet att vi ska ändra på detta, sa han inför publiken.

Marie Dahlin konstaterar dock för TTELA att inga konkreta planer finns, och att hon inte tror att det kommer byggas ett renodlat konserthus.

– Näringslivet är ju uppenbarligen villig att satsa pengar i detta. Nu bjöd de upp till dans och det är vi tacksamma för, säger hon.