Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Huberts tillfälliga orkester. Urban Dahlin, Kenneth Svensson, Stefan Lexberg. Bild: Jakob Romin
Huberts tillfälliga orkester. Urban Dahlin, Kenneth Svensson, Stefan Lexberg. Bild: Jakob Romin

”Hubbes” texter på ny skiva

Sorgearbete, glädjerika minnen och djupa samhällsbetraktelser när Huberts Tillfälliga Orkester släpper skiva.

När Hubert ”Hubbe” Dahlin fick ett cancerbesked år 2013 samlade han sina musicerande vänner och spelade in en skiva. Huberts Tillfälliga Orkester hade därmed tagit form.

– Sedan fick han inspiration till att göra en till skiva, men den var lite tyngre att spela in, säger Urban Dahlin, bandmedlem tillika Hubbes bror.

Innan själva inspelningen satt igång gick nämligen Hubbe bort och skivan slutfördes av resterande medlemmar i ensemblen.

Idag, sju år efter Hubbes bortgång är trupperna samlade igen, och redo att släppa en ny skiva. Men Hubbes närvaro är fortsatt påtaglig. Det är nämligen han som är textförfattare till samtliga låtar på skivan.

Hubert Dahlin Bild: Privat
Hubert Dahlin Bild: Privat

– 2014 hade jag sett vidden av det som fanns. Hubbe hade lämnat efter sig buntvis av texter som jag bearbetade och musiksatte. Sedan dröjde det tills i julas innan jag kom till skott och skickade brev till orkestern och frågade om vi skulle spela in. Det var innan jag visste var corona var nästan, berättar Urban.

För våren har varit skral med spelningar och därmed har tid funnits för musikerna att träffas, repetera och spela in. Även om skivan är crescendot av deras skapande tillsammans så verkar den vara sekundär. Den verkliga vinsten är de historier om Hubbe som delats under repen och när Urban Dahlin, Kenneth Svensson och Stefan Lexberg återvänder till Fridaskolans musiksal, där de repat under våren, avlöser anekdoterna varandra.

– En gång var vi på väg och skulle repa. Så var det någon som körde på Hubbe bakifrån varpå han gick ut och sa ”Vi har inte tid med det här nu”, och körde vidare. Vi skulle ju spela, berättar Kenneth Svensson och skrattar.

– Han var snäll, Hubbe.

– Väldigt, väldigt snäll, instämmer Stefan Lexberg.

”Deppig socialrealism”

”En sång i mitt huvud och en sten i mitt bröst” har kommit att blivit titeln. Men ingen av låtarna har samma textrad i sig, istället är textfrasen från en annan anteckning i samlingen.

– Det stämmer så bra överens med hur Hubbe var, berättar Urban.

För ända sedan barnsben har det varit musik för Hubert, samtidigt som texterna ofta är tunga och samhällskritiska.

Urban berättar att han inte vet när texterna till skivan är skrivna, det kan vara allt från 70-tal till 2000-tal. Och även om låtarna har en tydlig progganda full med samhällsbetraktelser är det svårt att datera texterna.

– Jag brukar beskriva det som deppig socialrealism och finskt vemod, säger Urban och sätter på låten ”I afton Blues”.

Den första textraden lyder ”I en husvagn bor Maria. Hon står sist i bostadskön” och bekräftar det Urban förklarat. Hubbes texter är tidlösa.

Stefan Lexberg plinkar på Hubbes gamla gitarr. Bild: Jakob Romin
Stefan Lexberg plinkar på Hubbes gamla gitarr. Bild: Jakob Romin

400 års erfarenhet

Den erfarna orkestern har enligt Urbans beräkningar över 400 års musikalisk erfarenhet tillsammans. Det kanske är förklaringen till att skivan enbart tog en långhelg att spela in.

– Första repet visste jag inte vilka som skulle komma, men det blev åtta stycken. Fler hade nog dykt om om de blev tillfrågade. Alla som kände Hubbe hade nog dykt upp, säger Urban och skrattar.

Hubbe själv myntade namnet Huberts Tillfälliga orkester, och utan honom hade förmodligen inte denna skiva blivit av, även bortsett från texterna. För det var hans initiativ som startade det hela och Urban tror att det kanske inte blivit av annars.

Trion förtydligar att det är texterna som är i fokus på CD-skivan, som inom kort kommer släppas.

– Tack vare de här texterna går det inte en dag som jag inte tänker på honom, säger Urban.

– Det är texterna man ska lyssna på. Man har fått sig ett gott skratt ibland och känner igen det direkt. ”Det här är Hubbes låt” tänker man, säger Stefan Lexberg.

– Sedan sjunger Urban så fantastiskt likt hur Hubbe sjöng, tilllägger han.

Som tidigare nämnt så vandrar skivan mellan olika genrer, från blues till progg och rock. Allt enligt Hubbes devis och kärlek till musiken.

– Han tyckte inte illa om någon musik, med undantag för dansband då, säger Urban och får ett rungande skratt som svar.

Kenneth Svensson. Bild: Jakob Romin
Kenneth Svensson. Bild: Jakob Romin

Huberts Tillfälliga Orkester

Urban Dahlin – Sång

Stefan Lexberg – Akustisk gitarr

Kenneth Svensson – Gitarr

Jonas Karlsson – Trummor

Peter Johansson – Klaviatur

Per Gunnarsson – Munspel

Patric Karlsson – Gitarr

Jan-Erik Eriksson – Gitarr

Morgan Dahl – Bas