Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Jan Lööf besökte Skrotnisse

Det blev en händelserik dag för Jan Lööf. Först tilldelades han Västra Götalandsregionens kulturpris och blev 150 000 kronor rikare. Sen åkte den legendariske illustratören/författaren med TTELA på sin första utflykt till Skrotnisses lekplats.

– Det blev faktiskt jättefint här. Jag är tacksam för att ni tog med oss hit. Det har inte blivit av förut, jag bor ju mestadels i Grekland och har dessutom lite svårt att gå. Och vilket väder sen – det är ju sommar, säger Jan Lööf och strålar ikapp med solskenet som klär Spikön i sin vackraste skrud.

När vi berättar om hur lekplatsen blivit en succé och utvecklats till en naturlig samlingspunkt för barnfamiljer skiner han upp.
– Verkligen roligt att höra, det är ju fantastiskt, säger han och fyrar av ett skratt som till och med skulle ha fått den elake stadsingenjören Ture Björkman att dra på smilbanden.
Upplevelsen är onekligen speciell, att befinna sig på Skrotnisses lekplats i sällskap med mannen vars fantasi och kreativitet ligger till grund för densamma.


– Nu kommer "Kylle" bli glad, säger Jans hustru Inka Plengier-Lööf och syftar på barndomsvännen och tillika Skrotnissemedskaparen Lars-Åke Kylén som tjatat länge om att ett besök där borde bli av.

En och en halv timme tidigare: Platsen är sessionssalen i Vänersborgs kommunhus där regionfullmäktige äger rum och i samband med detta delas Västra Götalandsregionens kulturpris på 150 000 kronor ut.
I motiveringen står det bland annat att läsa:

"Jan Lööfs figurer har sedan länge redan inlemmats i vårt kollektiva DNA med destination evigheten: Felix. Bellman. Ville. Skrotnisse. Samt Janos, degfobikern i TV-serien 'Tårtan' från en tid när barn betroddes om att uppskatta både kaos och galenskap."

I sitt underfundiga tacktal berättar Trollhättesonen med mången humoristisk knorr om hur uppväxten präglat honom:
– Jag hävdar att det gamla Trollhättan och dess invånare hade ett speciellt kynne. Jag kände att jag hade fötterna på nån sorts fast mark när jag flyttade till Stockholm som 19-åring, säger han.

När ceremonin är över sätter vi oss utanför kommunhuset för ett snack, och Jan Lööf är på gott humör.
Skämten duggar tätt och visst är han glad och stolt över att ha prisats.
– En gång i världen när jag var ung och skulle behöva priser fick jag aldrig ett öre. Gladast nu är min fru, för det är hon som har hand om pengarna. De kommer att gå till reparationer av huset i Grekland, det köpte jag 1976, säger han och fortsätter:
– Det är där jag gjort alla böckerna, här i Sverige finns ingen ro. Jag är så pass privilegierad att jag bara gör det jag tycker är roligt.

Just en sådan rolighet som synts på bred front det senaste är omslaget till Håkan Hellström senaste skiva, "Du gamla du fria".
Och faktum är att kombinationen Lööf/Hellström kan komma att synas även i andra sammanhang framöver, får vi veta:
– Vi ska eventuellt göra en barnbok tillsammans. "Håkan bygger" kan bli nästa bok, vi håller på och mejlar varandra, avslöjar han.

Läs också: Jan Lööf får kulturpriset

Vi pratar vidare om allehanda ting.Lööf tycker att fotograf Bennhage "ser ut som Björn Skifs", han avslöjar att Manchester United är favoritlaget och drar sig till minnes hur han som liten pojke hemma i Skoftebyn automatiskt fick upp intresset för mekanik.
För han hade att brås på:
– Farsan jobbade i bergverkstan på Flygmotor och uppfann bland annat mätverktyg.

Uppväxtåren i Trollhättan sitter djupt i Jan Lööf vilket ofta märkts i hans skapande.
Under samtalet kommer så småningom in på Skrotnisses lekplats och det visar sig att Jan Lööf inte besökt den färdiga skapelsen.
– Jättekul att den gjordes, det var därför jag sa ja till projektet.
Sen frågar vi: Vore det inte roligt att ta en tur till lekplatsen och kolla läget?
För vi hinner faktiskt ta en sväng innan planet till Stockholm med paret Lööf ombord ska lyfta.

Jan och Inka tvekar inte: Klart att vi ska dit!
Ett halvätet wienerbröd lämnas kvar på platsen – "den tar sparvarna" – och vi packar in oss i TTELA:s bil för vidare färd mot Trollhättan.

Femton minuter senare träder Jan Lööf in på lekplatsen.
– Men titta ... vad bra det blev.