Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Lööf, till vänster, tog emot regionens kulturpris vid en ceremoni i sessionssalen i Vänersborgs kommunhus. Till höger fullmäktiges ordförande Joakim Larsson. Bild: Stefan Bennhage

Jan Lööf får kulturpriset

Konstnären och författaren Jan Lööf från Trollhättan får Västra Götalandsregionens kulturpris. Det delades just ut i samband med regionfullmäktige i Vänersborg.

Kulturpriset har delats ut sedan 2004 och dess syfte är att lyfta fram en "framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma". 

Prissumman är på 150 000 kronor, och det är första gången någon från TTELA:s område tilldelas det.

Jan Lööf föddes 1940 i Trollhättan, och efter studier på Konstfack i Stockholm debuterade han 1966 med barnböckerna ”En trollkarl i Stockholm” och ”Morfar är sjörövare”.

Sedan dess har flera barnböcker följt, som som ”Sagan om det röda äpplet”, ”Bergtrollens nya hem”, ”Tomten berättar” och berättelserna om Pelle.

Jan Lööf är också pappa till seriefigurer som Felix och Ville, och han medverkade i kultserien ”Tårtan” (1973) som den äldste bagarbrodern Janos.

1985 var det premiär i SVT för Skrotnisse och hans vänner”, den animerade serien som Jan Lööf gjorde tillsammans med barndomsvännen Lars-Åke Kylén.

2013 fick Håkan Hellström VG-regionens kulturpris – omslaget till dennes senaste skiva är skapat av just Jan Lööf.

Motiveringen lyder:

"En seriernas trollkarl från Trollhättan utrustad med tuschstift och penna, en svängig hipster med saxofon i mun och jazz i blodet. Jan Lööfs figurer har sedan länge redan inlemmats i vårt kollektiva DNA med destination evigheten: Felix. Bellman. Ville. Skrotnisse. Samt Janos, degfobikern i TV-serien ”Tårtan” från en tid när barn betroddes om att uppskatta både kaos och galenskap. Dessutom, som en självklar koincidens, står årets kulturprisstipendiat även bakom den tidigare pristagaren Håkan Hellströms senaste skivomslag. Förstås. Streck skapar streck, eller som Jan Lööf själv uttryckt det: ”Det finns bara tre sorters linjer: den raka linjen, cirkeln, och så den sorts linje som går hit och dit”. Idag hyllar vi hit och dit och hoppas att den linjen ska dras många gånger igen."