I den nya dokumentären 'Birgitta Dahls heliga vrede' skildras en politiker vars stridbarhet var både en styrka och en svaghet. Birgitta Dahl var talman 1994–2002. Pressbild.
I den nya dokumentären "Birgitta Dahls heliga vrede" skildras en politiker vars stridbarhet var både en styrka och en svaghet. Birgitta Dahl var talman 1994–2002. Pressbild. Bild: Leif Engberg/DN/TT

Jobbig och stridbar – ny film om Birgitta Dahl

När Birgitta Dahl klev in i riksdagen orsakade hennes korta kjolar och amningspauser ramaskri. Tre stridbara decennier senare gick hon i pension och i dokumentären "Birgitta Dahls heliga vrede" skildras hennes politiska arv.

ANNONS

Första gången filmaren Henrik von Sydow träffade den i dag 83-åriga Birgitta Dahl var när han arbetade med filmen om Hasse och Tage tillsammans med regissören Jane Magnusson. De ville intervjua ex-politikern om Tage Danielssons debatt med Olof Palme om folkomröstningen om kärnkraften 1980, eftersom Birgitta Dahl då hade en ledande roll för Linje 2 ("Avveckla kärnkraften! Men med förnuft").

– Då upptäckte jag att hon hade en massa spännande saker att berätta utöver kärnkraftspolitiken, säger Henrik von Sydow och fortsätter:

– Mitt intresse för den här typen av porträtt är möten med personer med starka viljor och mycket har ju varit kontroversiellt med Birgitta Dahl. Men den här filmen blir också en berättelse om det moderna Sverige.

ANNONS

Öppet häcklad

"Birgitta Dahls heliga vrede", som får premiär den 8 augusti i SVT Play, tar avstamp i den unga Uppsala-studenten Birgitta Dahls liv. I det manligt dominerade studentlivet började hon driva frågan om jämställdhet och vägrade att underordna sig.

När hon kom in i riksdagen för socialdemokraterna 1969 skrevs det i tidningarna om hur hon klädde sig (kort kjol!) och det blev stora rubriker när hon blev den första riksdagsledamoten som födde barn – dessutom som ogift.

Hon kämpade på barrikaderna för sådant som i dag uppfattas som normala rättigheter, så som barnomsorg för alla och att våldtäkt inom äktenskapet skulle bli straffbart.

– Under kampanjen mot barnaga och våldtäkt inom äktenskapet var ett vanligt argument: ”inte ska väl samhället lägga sig i hur familjerna lever sina liv. Och förresten är ju det här (våldtäkt inom äktenskapet) en fin gammal svensk sed”. Att man kunde säga något så oerhört, säger Birgitta Dahl i filmen.

Motståndet var starkt och ofta blev hon öppet häcklad, både av politiska motståndare men även av män inom det egna partiet.

Hård kritik

För Henrik von Sydows del var ett viktigt syfte med filmen att förmänskliga politiker, inte minst i ljuset av den polarisering som han menar har präglat den offentliga debatten under senare tid.

ANNONS

– Mitt mål var att nyansera bilden utan att det blir för hövligt. Vi lyfter fram kritiska röster också, till exempel är det svårt att inte nämna problematiken med Kambodja när hon var ordförande i Svenska Kommittén för Vietnam på 70-talet.

Birgitta Dahl blev hårt kritiserad då hon inte litade på de fasansfulla rapporterna om röda khmerernas terror mot civilbefolkningen. Konflikt blev det också under tiden hon satt som miljöminister och slogs både mot att få bort freon och att lägga ned kärnkraften.

– Filmen är en berättelse om många av hennes politiska kamper. Hon sa själv när hon såg den att det berörde henne på djupet och det tog jag som en komplimang, säger Henrik von Sydow.

Han hade som ambition att få med så många som möjligt av de nu levande sju statsministrar som Birgitta Dahl arbetade med under sina 33 år i riksdagen.

– Carl Bildt hade jag gärna haft med men han returnerade inte någon av mina förfrågningar. Det har jag faktiskt aldrig stött på tidigare.

Jobbig under sin tid

I filmen medverkar Anders Björck, Göran Persson, Ingvar Carlsson och Elisabet Höglund, för att nämna några.

– De flesta är överens om hennes "jobbighet" och pratade öppet om det, att hon var jobbig under sin aktiva tid. Men å andra sidan är det väl så man får någonting gjort.

ANNONS

Huvudpersonen själv är förstås också med.

– Det krävdes en del för att få hennes förtroende. Vi träffades mycket innan jag plockade fram kameran och hon är rolig att hänga med, pigg och engagerad och har humor. Hon är bestämd i sina åsikter än i dag, vare sig det gäller politiken eller att ha ordning i köket, säger Henrik von Sydow.

I dokumentären 'Birgitta Dahls heliga vrede' skildras den stridbara politikerns liv, från tiden som student i Uppsala till livet som S-politiker i flera regeringar och som talman. Pressbild.
I dokumentären "Birgitta Dahls heliga vrede" skildras den stridbara politikerns liv, från tiden som student i Uppsala till livet som S-politiker i flera regeringar och som talman. Pressbild. Bild: SVT

Fakta: Birgitta Dahls heliga vrede

Av: Henrik von Sydow

Medverkande: Birgitta Dahl, Göran Persson, Ingvar Carlsson, Anna-Greta Leijon, Anders Björck, Elisabet Höglund med flera

Premiär: 8 augusti SVT Play och 11 augusti i SVT1

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS