Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Katarinas hyllning till sin ALS-sjuke särbo

Efter beskedet att hennes partner har ALS förändrades livet totalt.
– Hela världen vändes upp och ned, säger hon.
Katarina Karlsson i Vargön valde att hylla sin särbo genom att göra en tatuering i hans ära – och blev vinnaren av TTELA:s tatueringstävling 2023.

TTELA:s tatueringstävling pågick i lite över två veckor. Runt 100 bidrag skickades in och från dem valdes tio finalister ut. Med hjälp av läsarna kunde sedan en vinnare koras.

Det blev Katarina Karlssons tatuering som fick flest röster av läsarna.

– Är det sant? Du ljuger för mig..., säger hon när TTELA meddelar henne det glädjande beskedet.

– Det är helt galet. Det mesta jag har vunnit har varit 100 kronor på en trisslott. Jag trodde verkligen att det var någon som drev med mig, säger hon vidare.

Kändes rätt

Tatueringen gjorde Katarina i december 2022 och den symboliserar hennes särbo Patrick som är allvarligt sjuk i ALS. Det var en tatuering hon länge tänkt att göra, men inte fått tummen ur. Efter en liten knuff från hennes dotter bokade hon en tid – men höll det hemligt för Patrick.

– När en närstående blir allvarligt sjuk vill man förklara personens betydelse för en. Det kändes bara så rätt. Markus på the Block Ink gjorde ett helt fantastiskt jobb.

Och glad blev Patrick. Katarina berättar att det var emotionellt och mycket känslor som kom upp när hon visade den.

– Han blev så stolt. Ofta gör man en tatuering till minne av någon som har gått bort, men jag ville att han skulle kunna se den och veta hur mycket han betyder för mig.

Tatueringen är baserad på en bild som Katarina Karlsson tagit på Patrick i samband med hummerfisket 2021. Bild: Andreas Olsson
Tatueringen är baserad på en bild som Katarina Karlsson tagit på Patrick i samband med hummerfisket 2021. Bild: Andreas Olsson

Kritiserar sjukvården

Tatueringen är en bild Katarina själv tagit på Patrick under hummerfisket 2021. En av de sista gångerna han kunde stå upp på båten en längre tid. För henne var det en självklarhet att just denna bild skulle pryda hennes arm.

– Jag brukar alltid säga att man aldrig ska tatuera in någons namn, men detta är något annat. Det är liksom hans liv. Detta är han.

Katarina, som själv har varit sjuk i cancer, fick 2021 beskedet att hon var tumörfri. Glädjebeskedet varade inte länge då kort därefter kom Patricks ALS-besked. Processen att få Patricks diagnos fastställd var inte en rak väg. Det genomfördes många tester utan resultat. Familjen märkte att han blev sämre men, enligt dem, tog sjukvården inte deras oro på allvar.

– Det var kämpigt att få honom undersökt ordentligt. Vi såg att det var något allvarligt som var fel. När det sedan fastställdes att det var ALS flöt allt på snabbt. Hela världen vändes upp och ned. Det är helt fruktansvärt.

Stöttande vänner

Dagarna som brukade handla om vardagliga saker är numera präglade av sjukdomen. Katarina är fortfarande sjukskriven och tillbringar halva tiden med Patrick i Vargön och halva tiden i Fjällbacka där han har sitt hus.

– Det är en djävulsk sjukdom. Man vill göra allt för att det ska bli bra, men man är hjälplös. Att se någon som betyder så mycket för en tyna bort ... och det finns inget man kan göra åt det. Det är helt galet. Det är svårt att hitta ord för allt.

Det som har hjälpt familjen igenom denna tuffa tid är deras stöttande vänner.

– Våra vänner är allt. De är helt fantastiska. De har verkligen funnits där för oss och frågat om vi vill hänga med på saker, men förstår om gubben är för trött. Vi är så tacksamma för dem.

Se alla bidragen i TTELA:s tatueringstävling 2023 nedan.

Unna sig själv

Det var ingen självklarhet att Katarina skulle skicka in denna betydelsefulla tatuering till TTELA:s tävling.

– Jag skickade in min tatuering mest för att jag tycker den är fin. Jag hade aldrig en tanke på att jag skulle vinna. Jag tänkte nog inte ens att det var en tävling.

Under samtalets gång har vinsten fortfarande inte sjunkit in.

– Det är roligt dels för äran, såklart, dels för presentkortet. I dessa tider är det sällan man faktiskt kan unna sig något och detta gör det möjligt för mig att göra det. Men framförallt att kunna lyfta bakgrunden till tatueringen, säger Katarina.

Topp tre tatueringarna enligt läsarna

LÄS OCKSÅ: Finalisterna: De gör upp i TTELA:s tatueringstävling 2023

LÄS OCKSÅ: Jenny tävlade med ”fulaste” tatueringen

LÄS OCKSÅ: Tävling: TTELA söker årets tatuering – alla bidrag