Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S), kulturminister Amanda Lind (MP) och justitieminister Morgan Johansson (S) lämnar riksdagshuset efter regeringsförklaringen.

Även kulturministern blev överraskad

Valet av ny kulturminister överraskade de flesta. Amanda Lind (MP), tidigare partisekreterare för Miljöpartiet, tar över efter partikamraten Alice Bah Kuhnke.

Överraskad och hedrad. Så beskrev Amanda Lind sin reaktion på frågan om hon ville bli ny kulturminister.

- Det är väldigt roligt, jag ser extremt mycket fram emot att jobba med de här frågorna som jag också brinner för och har jobbat med politiskt innan jag blev partisekreterare, sade hon till TT.

På pressträffen för den nya regeringen stod hon intill Stefan Löfven, med det långa rastahåret uppsatt i en knut på huvudet. Sveriges nya kultur- och demokratiminister, med ansvar även för idrottsfrågor, är vid det här laget van vid att blickarna dras till hennes frisyr.

Amanda Lind, född 1980, är utbildad psykolog. Innan hon blev partisekreterare för Miljöpartiet jobbade hon bland annat som kommunalråd i Härnösand.

Björn Wiman , kulturchef på Dagens Nyheter, beskriver henne som politiskt slipad och på ett annat sätt än Bah Kuhnke lojal med sitt parti. Kritikerna, däribland Wiman, menar att hon inte har profilerat sig på kulturområdet och framhåller också att Amanda Lind hyllat tidigare MP-ministrar, inklusive den omdebatterade Mehmet Kaplan, som pionjärer.

"Resultatinriktad"

- De som känner mig som politiker vet att jag är resultatinriktad och samarbetsinriktad, sade Amanda Lind till TT under de korta intervjuer som följde efter pressträffen.

- Jag ser fram emot att bygga vidare på det stora arbetet som har genomförts den här mandatperioden på att stärka kulturen i hela landet, fortsatte hon och räknade snabbt upp sina hjärtefrågor: barn och ungas likvärdiga rätt till kultur, stärkt demokrati, fria mediers oberoende, den granskande journalistiken, de nationella minoriteterna och urfolket samerna.

Gammal rollspelare

För sajten YippieHärnösand berättade Sveriges nya kulturminister för tre år sedan att hon är gammal rollspelare som gillar serietidningar. Hon är dessutom intresserad av medeltiden, har spelat blockflöjt och sysslat med den textila tekniken nålbindning.

- Jag tar del av kulturlivet så mycket jag kan, Norrdans till exempel där jag bor, i Härnösand, är ett internationellt kompani som jag följer. Jag läser en hel del. Sedan är jag ansvarig för idrottsfrågorna och dem följer jag när jag hinner, särskilt "Vinterstudion".

TT: Vilken roll har kulturen i samhället?

- Framför allt är kulturen oberoende och har ett egenvärde. Sedan vet vi att kulturen är en fantastisk kraft och motor för samhället på jättemånga sätt. Den är extremt betydelsefull för ett fritt och demokratiskt samhälle.

I regeringsförklaringen slog Stefan Löfven bland annat fast att den omstridda gratisentrén på museer kommer att finnas kvar. Satsningar på kulturskolan och skolbiblioteken var också hjärtefrågor som nämndes av statsministern. Sverige får även ett helt nytt museum om Förintelsen. Dessutom lovade Löfven att "konstnärers och kulturskapares ekonomiska trygghet ska förbättras".