Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ruben Östlunds "The square" är nominerad till en Oscar. Arkivbild.

Östlund om nomineringen: "Jätteroligt"

Succén utomlands fortsätter. Ruben Östlunds "The square" har nominerats till en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film.

Priser och utmärkelser har haglat över satirfilmen om konstvärlden. På filmfestivalen i Cannes förra året belönades dramakomedin med den prestigefyllda Guldpalmen. European Film Awards i december resulterade i sex priser för "The square", bland annat för bästa film och bästa regi. Det blev dessutom en Golden Globe-nominering.

Någon större framgång blev det dock inte på Guldbaggegalan. Där tog filmen bara hem två av sex möjliga priser. Men nu har Ruben Östlund chans på ännu en internationell framgång. När Oscarsnomineringarna avslöjades under tisdagen stod det klart att han får åka till galan i Los Angeles i mars.

Till Aftonbladet säger Ruben Östlund att han har varit nervös inför tillkännagivandet och att det har varit svårt att förutse om "The square" verkligen skulle bli utvald. Men filmens producent Erik Hemmendorf, som firar nomineringen med resten av bolaget Plattforms anställda, konstaterar att alla nu är peppade på att resa till Los Angeles.

- Det är ju ett enormt event som det är roligt att vara med på såklart, vi kommer att ha en rolig vecka i Los Angeles och fira med alla som har gjort filmen, säger han till TT

"Roligt extramaterial"

Men att stå som slutlig vinnare på Oscarsgalan verkar inte lika viktigt.

- Nu börjar fas 2 i arbetet med filmen, men det viktigaste för oss är inte en statyett, vi har redan vunnit det viktigaste priset. Resten är bara extramaterial. Men roligt extramaterial, säger Erik Hemmendorf.

Just nu befinner sig regissören i USA på Sundance-festivalen.

- Det finns ju en anledning till att han är på plats där, just nu finns det bara en svensk regissör i USA och det är Ruben, säger Erik Hemmendorf.

I kategorin bästa icke engelskspråkiga film utmanas "The square" av "En fantastisk kvinna" (Chile), "L'insulte" (Libanon), "Nelyubov" (Ryssland) och "Om själ och kropp" (Ungern).

"Oscarsnomineringen kröner ett fantastiskt år för Ruben Östlund, 'The square' och svensk film. Ruben visar att det går att nå stjärnorna med en ambitiös filmidé. Bättre inspiration än så kan vi inte få för svensk films framtid", säger Filminstitutets vd Anna Serner i ett pressmeddelande.

Fler svenskchanser

En annan svenskkopplad nominering är nederländsk-svenske Hoyte Van Hoytema som har nominerats i kategorin bästa foto för krigsfilmen "Dunkirk". Fotografen har tidigare arbetat med storproduktioner som "Interstellar" och "Tinker tailor soldier spy" men också de svenska filmerna "Låt den rätte komma in" och "Call girl".

Flest nomineringar har Guillermo del Toros "The shape of water". Filmen nominerades för bland annat bästa film, bästa regi och bästa manus. Del Toro prisades i september med Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig.

Fantasydramat följs av "Dunkirk" och "Three billboards outside Ebbing, Missouri" som knep åtta respektive sju nomineringar.

Oscarsgalan äger rum den 4 mars på Dolby Theatre i Los Angeles.