209 författare i upprop mot Svenska Akademien

Över 200 svenska författare samlas i ett upprop och protesterar mot vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbruk inom Svenska Akademien. Samtidigt uttrycker de sitt stöd och förtroende för Sara Danius.

ANNONS
|

Uppropet, som publiceras av GP Kultur , är signerat av bland andra Amanda Svensson, Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Maria Sveland, Katarina Wennstam, Mats Strandberg och Andres Lokko.

Sammanlagt rör det sig om 209 författare inom skönlitteratur, facklitteratur och dramatik.

"Svenska Akademien, och framför allt vissa ledamöter av den, har under många års tid understött, samarbetat med och offentligt hyllat en person som sexuellt trakasserat otaliga kvinnor i och utanför kulturlivet", skriver de med hänvisning till den så kallade kulturprofilen.

"Motstånd mot övergrepp"

Den bittra striden inom Akademien kulminerade i torsdags med att Sara Danius lämnade uppdraget som ständig sekreterare. Då hade ledamoten Horace Engdahl några dagar tidigare gått ut i Expressen och brännmärkt henne som Akademiens sämsta ständiga sekreterare sedan 1786.

ANNONS

Uppropet kritiserar skarpt hur Danius blivit behandlad av andra ledamöter och författarna uttrycker sitt förtroende för hennes ledarskap:

"Vi känner igen detta agerande från så många håll: den som gör motstånd eller försöker uppmärksamma sexuella övergrepp och maktmissbruk pekas själv ut som ett problem."

"Vi tror inte att Svenska Akademien i dess nuvarande utformning kan ta itu med vare sig sexism eller sexuella trakasserier, och saknar därmed förtroende för det som återstår av Svenska Akademien", avslutar man.

"Många författare upprörda"

Författaren Inti Chavez Perez drog igång uppropet för några dagar sedan då han upprördes av Danius utträde. Att hitta andra författare som ville delta var inget problem.

- Det har varit en entusiasm. Många författare är upprörda över det som har hänt, säger han.

TT: Men är det inte svårt att kritisera händelser utan att ha full insyn?

- Det vi har insyn i är att informationen om Kulturprofilens agerande har nått Svenska Akademien redan när Sture Allén var ständig sekreterare, men då gjordes ingenting. Sara Danius är den första som tagit på sig att reda ut vad som har hänt och rimligen är det bättre att göra någonting mot sexuella trakasserier än att inte göra någonting alls.

ANNONS

TT: Vad säger ni om Anders Olssons påståenden om att Danius gjort sig omöjlig genom sin ledarstil?

- Det är inget som jag kan kommentera.

Namninsamling och manifestation

Samtidigt som författarna sluter upp bakom den gemensamma skriften har över 3700 personer skrivit på namninsamlingen "Stötta Sara Danius" och via Facebook samordnas en manifestation som vill att hela Akademien ska avgå.

Över 2200 personer har svarat att de – iklädda den Daniustypiska knytblusen – ska protestera utanför Börshuset i Stockholm vid Akademiens nästa torsdagsmöte.

"Om Sara Danius ska avgå bör samtliga övriga ledamöter även de lämna sina stolar. Detta behövs för att göra upp med tystnadskulturen, elitismen och gubbväldet en gång för alla", skriver manifestationen på sin sida på Facebook.

TT

Fakta: Striden i Akademien – detta har hänt

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Under tidiga våren presenteras utredningen för Akademins ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning — Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren — att de lämnar sina stolar.

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april uppger kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Samma dag konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april meddelar Sara Danius efter ett möte med Akademien att hon lämnar både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien. Beslutet att båda lämnar grundar sig i en kompromiss mellan lägren, enligt Anders Olsson.

Den 13 april vänder sig Danius mot "vänskapskotterier", "brott och fusk" och "kvinnoförnedrande uttryck" i ett uttalande till TT. Olsson riktar å sin sida hård kritik mot Danius ledarskap och säger till TT att hon tagit beslut utan förankring hos ledamöterna. Samma dag begär Klas Östergren formellt utträde ur Akademien.

ANNONS