Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Olsson, som tillfälligt axlat rollen som ständig sekreterare i Svenska Akademien, väntas skicka ut ett pressmeddelande. I det ska den advokatutredning som granskat den så kallade kulturprofilens kopplingar till akademiledamöterna kommenteras. Arkivbild.

Akademiens svar skjuts upp – igen

Svenska Akademien dröjer med sin utlovade kommentar om advokatutredningen som har undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen

"Svenska Akademien har beslutat att vänta med att publicera ett pressmeddelande om den aktuella situationen. Vi återkommer när diskussionerna har kommit tillräckligt långt", skriver Akademien på sin hemsida.

Anders Olsson vidareutvecklar:

- Det var så många instanser som man skulle vända sig till så vi måste skjuta på det, säger han till TT.

Enligt tidigare uppgifter från Olsson blev advokatutredningen klar i mitten av februari. Efter det samlades akademiledamöterna flera gånger för att diskutera hur man skulle uppfatta resultatet. Tanken från början var att offentliggöra ett pressmeddelande fredagen den 13 april som skulle klargöra Svenska Akademiens hållning.

Avslöjanden och avhopp

Så blev det inte. Sprickan i den anrika kulturinstitutionen var redan innan dess så stor att Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund via medierna avslöjade att de hoppat av från Akademien. Därefter följde avslöjanden, påhopp och till sist en förtroendekris som resulterade i att ständiga sekreteraren Sara Danius både lämnade sin post och sin stol. Samtidigt aviserade Anders Olsson att akademiledamoten Katarina Frostenson lämnar arbetet "på obestämd tid".

Den tillfällige ständige sekreteraren har jobbat hårt för att samla de decimerade trupperna. I fredags utlovade Anders Olsson att ett pressmeddelande som förmodas skingra dimmorna kring advokatutredningen skulle skickas ut på måndagen.

- Vi har kommit överens om att jag ska skicka ett utvidgat pressmeddelande, utifrån det som vi skulle ha publicerat som ett svar på advokatutredningens rapport, sade han till TT i fredags.

Angrep Horace

I helgen höll Akademien sedan ett krismöte som inte verkar ha nått hela vägen fram. Pressmeddelandet som skulle ha gått ut i måndags sköts först upp en dag och nu kommer alltså beskedet att det skjuts upp ytterligare – oklart exakt hur länge.

- Men vi kommer att bli klara denna vecka, så mycket kan jag säga, säger Anders Olsson till TT.