Åsa Wikforss försäkrade sig om att hon klarade sitt forskningsarbete innan hon tackade ja till Svenska Akademien.
Åsa Wikforss försäkrade sig om att hon klarade sitt forskningsarbete innan hon tackade ja till Svenska Akademien.

Akademiledamoten som vågar tacka ja

Språkfilosofen och professorn i teoretisk filosofi Åsa Wikforss blev "oerhört glad" över frågan från Svenska Akademien. Men hon tänkte igenom saken ordentligt innan hon tackade ja till uppdraget som ledamot på stol nummer 7.

ANNONS
|

Framför allt ville hon försäkra sig om att hon skulle klara arbetet i Akademien parallellt med det stora och tvärvetenskapliga forskningsprojekt "Kunskapsresistens: Orsaker, konsekvenser och motmedel” som hon just nu leder på Stockholms universitet.

- Man ska sköta sina uppdrag. Jag ville försäkra mig om att jag hade tiden att göra det, jag ville tänka igenom vilken typ av åtagande det här var, men när jag gjort det var det väldigt roligt att kunna tacka ja.

ANNONS

Akademien har sina rötter i samma upplysningsfilosofiska tradition som hon själv verkar i, framhåller Åsa Wikforss. Men även de stadgeändringar och den ökade transparens – offentlig verksamhetsberättelse och ekonomi – som det senaste årets turbulens i Akademien slutligen lett fram till, var avgörande för hennes beslut, berättar hon.

Personlig livsfilosofi

Det hör också till saken att Åsa Wikforss ser det som något av en personlig livsfilosofi att så långt det är möjligt tacka ja till att ingå i olika sammanhang.

- När man tänker på livet, och på hur det blir som det blir, handlar förstås mycket om hårt arbete. Men det handlar också om ren tur, att befinna sig på rätt ställe vid rätt tidpunkt och att då, när något intressant händer, tacka ja. Att våga göra det. Det kan ju ibland gå lite för långt men min erfarenhet är att det nästan alltid leder till oväntade och intressanta saker.

2008 blev hon en av de första svenska kvinnliga professorerna i teoretisk filosofi men hennes första ämne som student på universitetet var litteraturvetenskap. Reflektionerna och intresset för texttolkning ledde henne vidare till språkfilosofin.

ANNONS

TT: Vad hoppas du tillföra till Svenska Akademien?

- Jag är humanist och har ett stort intresse för den goda facklitteraturen. Den är inte så lätt att göra på ett bra sätt, samtidigt spelar den en viktig roll i den här kopplingen mellan specialiserad forskning och den intresserade allmänheten.

Även om hon även läser mycket skönlitteratur är det inte på den som hon är expert.

- Alla som sitter i Akademien jobbar inte med Nobelpriset hela tiden, man gör också mycket annat.

Känd från radio

På senare år har Åsa Wikforss arbetat mycket för att nå ut med sin vetenskapliga forskning till allmänheten. Lyssnare till "Filosofiska rummet" i Sveriges Radio känner igen hennes röst. 2017 gav hon också ut den uppmärksammade populärvetenskapliga boken "Alternativa fakta – om kunskapen och dess fiender" och hennes sommarprat i fjol handlade också mycket om fejkade nyheter och om hur vi förhåller oss till dem.

ANNONS

- Forskare ska forska i första hand, annars blir det inget att sprida, men när det uppstår saker som är relevanta för samhället, då tycker jag att man, om man har förmågan, ska försöka nå ut med sin kunskap. Men det är också tillfälle och omständigheter som gjort att jag gått ut med min. När frågorna om kunskap uppstod kände jag att jag hade en plikt att bidra.

TT

Fakta: Åsa Wikforss

Född: 1961.

Bor: I Stockholm.

Bakgrund: Disputerade vid Columbia University i New York 1996 med avhandlingen "Linguistic freedom: An essay on meaning and rules". Blev 2002 docent vid Stockholms universitet, som den första kvinnan i Sverige i ämnet teoretisk filosofi. 2008 blev hon professor i ämnet.

Pris: I februari i år fick hon förlaget Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris på 100000 för att hon "med engagemang och envishet stimulerar till kritiskt tänkande".

Har också: Sommarpratat i Sveriges Radio, valts in som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien (2018) och forskat på temat "Knowing one's own thoughts", en fördjupning i externalism och självkännedom.

Får stolsnummer: 7 i Svenska Akademien.

ANNONS