Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Dokumentärfilmaren Matz Eklund har följt dansbandet Larz-Kristerz i filmen "Ska vi dansa". Pressbild.

"Aldrig haft ambitionen att bli någonting"

Larz-Kristerz trodde att deras första spelning även skulle bli deras sista – i stället var det början på en succékarriär. Nu skildras bandets resa i dokumentären "Ska vi dansa".

Larz-Kristerz bildades för bara en konsert, med ambitionen att efterlikna ett äkta dansband från 70-talet med tidstypiska instrument och kläder. Vid spelningen fick de frågan om att uppträda på ett bröllop, och därefter har det bara flutit på.

Riktigt stort slog Larz-Kristerz igenom i SVT:s "Dansbandskampen" som de dessutom vann. Men innan de tackade ja till programmet hann de tacka nej hela tre gånger.

- Vi har aldrig haft ambitionen att bli någonting. Det var en massa lyckliga slumper som har drivit oss framåt och vi har alltid haft en vision att vi ska hålla på så länge vi tycker att det är roligt, säger Peter Larsson.

Alltid publikrekord

Innan "Dansbandskampen" spelade de på 50-årskalas och bröllop, att komma ut på andra sidan var som en chock.

- Det var publikrekord var vi än åkte, kravallstaket, vakter som ledde oss upp på scenen, berättar Peter Larsson.

Bandet tog kontakt med dokumentärfilmaren Matz Eklund, som sin stavning med z till trots inte hade någon erfarenhet av dansbandsvärlden. Han tackade ja till att skildra bandets resa, som nu visas på bästa sändningstid på juldagen.

"Inte som andra barn"

Filmen kommer inte bara att skildra Larz-Kristerz resa, utan även dansbandskulturen i Sverige – som det finns många fördomar om, enligt Larsson.

-  Det generella är att det är töntigt med dansband, att allting låter likadant och att det bara handlar om hjärta och smärta. Visst finns det inslag av det men på något sätt har dansband blivit den fula ankungen som inte släpps in i de fina salongerna. Ändå är den här musiken otroligt utbredd i Sverige.

Än i dag är 70-talsestetiken en del i Larz-Kristerz uttryck.

- Vi var väl inte som andra barn när vi växte upp. När jämnåriga lyssnade på Europe, Herreys och Kiss, lyssnades vi på Snoddas, Flamingokvintetten och Elvis Presley. Sedan lockade det enkla i den musiken, det var väldigt prestigelöst på den tiden, glada melodier och roliga texter, säger sångaren Peter Larsson.

"Ska vi dansa" visas den 25 december klockan 20.00 på SVT1.