Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jäkelskap i kikarn" på Vallarnas friluftsteater är en av sommarens farser. Pressbild.

Allvar och fars på sommarscenerna

Det är dags att slå sig ned på träbänkarna, äta picknick i solen eller gömma sig för regnet under ett paraply. Sommarteatrarna är i gång med såväl farser som klassiker.

Det snubblas, prasslas och slås i dörrar – sommaren är farsernas och folklustspelens tid och scener som slumrar under resten av året vaknar till liv. En av dem är Vallarnas friluftsteater i Falkenberg som i år firar 20 år med den nyskrivna farsen "Jäkelskap i kikarn" med bland andra Siw Carlsson, Stefan Gerhardsson och Jöns-Ove "Jojje" Jönsson i huvudrollerna.

Även Krusenstiernska teatern i Kalmar bjuder på fars. Årets föreställning, "Rakt ner i fickan", regisseras av Edward af Sillén och medverkar gör bland andra Allan Svensson och Carina Lidbom. Och på Gunnebo slott i Mölndal debuterar Frida Hallgren i genren i "Jobba för två".

Mer allvar

På andra håll i landet är det något allvarligare och mer politiska föreställningar. Giron Sámi Theater turnerar under sommaren runt i Sapmi med den fyrspråkiga föreställningen "Håll elden levande", baserad på den norske författaren, journalisten och shamanen Ailo Gaups böcker.

Parkteatern i Stockholm spelar under två kvällar i juli Athena Farrokhzads maktkritiska "Vitsvit", om migration och revolution.

Och i Luleå i augusti är det premiär för Tornedalsteaterns "Malmens väg", en teater- och musikföreställning om att födas och växa upp vid en såväl välsignad som förbannad naturresurs.

Shakespeare och Almqvist

I år är det också ett par jubilarer som får plats på Parkteaterns scener i Stockholm. Shakespeare som dog för 400 år sedan uppmärksammas bland annat genom enmansmusikalen "William" och "A midsummer night's dream", en nytolkning av klassikern "En midsommarnattsdröm" som i denna version utspelas i ett hippiekollektiv på 1960-talet. Carl Jonas Love Almqvist, som dog för 150 år sedan, uppmärksammas med föreställningen "Kärlek är".

Mankell i Bergslagen

Det finns också en del andra klassiker i sommarens teaterutbud. "Robin Hood" tolkas av Lerbäcks teater och "Ringaren i Notre Dame" sätts för andra året i rad upp i Nordanå av Västerbottenteatern. På Stadra teater i Bergslagen spelas Henning Mankells folkhemspjäs "Apelsinträdet".

Och barnen ska såklart ha sitt. Riksteatern turnerar runt i folkparker med bland annat Clowner utan gränsers föreställning "Kalas i parken", pjäsen "Vår version av Askungen" och "Sagan om det prickiga snabeldjuret".