Alma-priset stärker barnlitteraturen

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, Alma, delas i år ut för tionde gången. På tisdag tillkännages 2012 års mottagare av priset. Men vad betyder priset egentligen för barnlitteraturen i världen?Vi har pratat med några av de tidigare pristagarna.

ANNONS
|

För tre år sedan fick Tamerinstitutet i Palestina Alma-priset för sitt jobb med att stimulera palestinska barn- och ungdomars läslust och kreativitet. Generaldirektören Renad Qubbaj är tacksam över pengarna och uppmärksamheten som priset inneburit och som givit Tamerinstitutet möjligheten att utveckla sin verksamhet och sina bibliotek, inte minst med ett mycket större bokurval.

- Priset är ovärderligt på det sättet att det högt och tydligt pekar på vikten av litteratur för barn i hela världen, även tredje världen. Alma-priset är inkluderande och ger små aktörer en röst och en möjlighet att nå ut, menar Renad Qubbaj.
Tryggad verksamhet

2007 belönades organisationen Banco del Libro i Venezuela. Maria Beatriz Medina är verksamhetschef. Hon svarar på mail med hjälp av en engelskspråkig kollega och konstaterar att Banco del Libros arbete med att sprida böcker och få igång läsningen bland barn i landet, är tryggad många år framåt.

ANNONS
- Det är mycket viktigt med ett pris som understryker vikten av litteratur som ett redskap till och i livet. Jag tror också att Alma-priset höjer statusen på barnlitteratur och på att arbeta med litteratur för barn på olika sätt, skriver Maria Beatriz Medina.
Påverkar utveckling

För förra årets pristagare, australiensaren Shaun Tan har det varit ett mycket hektiskt år. Han, som i vanliga fall jobbar i sin ensamhet, är mycket tacksam över alla möten och allt det priset genererat, som mängder med översättningserbjudanden av hans tidigare böcker.

- Jag tror att barnlitteratur påverkar samhällets utveckling mer än någon annan form av litteratur. Fråga vem som helst om läsupplevelser som förändrat synen på livet, väldigt ofta handlar det om böcker man läste som barn eller i ungdomsåren. Titta bara på Astrid Lindgrens arbete, hon har verkligen fått barn i Europa att tänka själva, säger Shaun Tan.
Belönar organisationer

På Minnesota State University håller Dr Kathy Piehl till, på Children's Literature Association. Hon pekar på betydelsen av att Alma-priset inte bara belönar författare och illustratörer utan också organisationer.

- Som jag ser det är det också väldigt bra att man inte bara ger priset för en enstaka bok, som så många andra nationella- och internationella pris. Men det viktigaste är att man håller Astrid Lindgrens anda, hennes historier, vid liv. Ja, Alma-priset höjer självförtroendet för alla runt om i världen som bryr sig om barns böcker- och läsande, tycker Kathy Piehl.

Belgiskan Kitty Crowther som fick priset 2010 har kunnat köpa ett större hus och med det fått en egen ateljé och nu har hon också fått tillbaka sin arbetsrytm efter alla resor i prisets spår.

- Läsandet, fantiserandet och historieberättandet är så viktigt i vår värld, nu och alltid. Alma-priset understryker på sätt och vis vikten av historierna i våra liv och jag tror att priset har varit med och påverkat att statusen på det vi författare och illustratörer gör, har höjts, säger Kitty Crowther.

Alma-priset - litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne - delas ut den 20 mars. Priset är världens största barn- och ungdomslitteraturpris, och prissumman är fem miljoner svenska kronor. I år är 184 kandidater från 66 länder nominerade.

2003 - Christine Nöstlinger från Österrike och Maurice Sendak från USA.

2004 - Lygia Bojunga från Brasilien.

2005 - Ryoji Arai från Japan och Philip Pullman från Storbritannien.

2006 - Katherine Paterson från USA.

2007 - Banco del Libro i Venezuela.

2008 - Sonya Hartnett från Australien.

2009 - Tamerinstitutet i Palestina.

2010 - Kitty Crowther från Belgien.

2011 - Shaun Tan från Australien.

ANNONS