Antihjältar: Travis Bickle

En droppe källarmänniska, ett skålpund västernhjälte och en nypa överkänslig existentialist. Säg hej till antihjälten Travis Bickle i Martin Scorseses kultfilm "Taxi driver".

ANNONS
|

Hur många filmer finns det inte där hjälten hoppar in i en taxi och börjar prata med chauffören? Filmer som fokuserar på personen i framsätet är desto mindre vanliga, eller var åtminstone det innan "Taxi driver" (1976).

Travis Bickle (Robert De Niro) är en ensam och deprimerad Vietnamveteran som kör taxi i New York. När han är ledig besöker han porrbiografier eller så skriver han en bitter dagbok, vars innehåll återges genom en inre monolog ackompanjerad av långsam storstadsjazz.

Monologen är en malström av ensamhet, utanförskap, och hat. Särskilt riktas hatet mot dekadensen som härjar New Yorks gator. "En dag kommer ett riktigt regn och sköljer bort allt avskum", är en av Travis minnesvärda repliker.

ANNONS

Söker sitt hjältedåd

Travis påminner inte så lite om Fjodor Dostojevskijs namnlöse berättare i romanen "Anteckningar från källarhållet". Han lånar även drag av den generiska västernhjälten såväl som av den överkänslige Antoine Roquentin i Jean Paul Sartres roman "Äcklet". Travis är ett hopkok av andra antihjältar, och som alla hjältar söker han sitt hjältedåd.

Travis söker och finner vad han tror är hans heroiska dåd – att mörda en enligt honom förljugen presidentkandidat – men när stunden är inne så misslyckas han.

Omtvistat slut

Småningom inser Travis att hans egentliga hjältedåd hela tiden har funnits rakt framför näsan på honom: han ska vara regnet som sköljer gatorna rena. Han finner sin dam i nöd i den minderåriga nattfjärilen Iris (Jodie Foster) som inte alls tycker att hon behöver bli räddad, och sin fiende i hallicken Sport (Harvey Keitel).

Slutet är ett nästan komiskt blodbad som följs av en epilog som visar tidningsrubriker där Travis hyllas som hjälte. Men om det är vad som faktiskt händer, eller om epilogen är en projicering av Travis fantasier, därom tvistas det än i dag.

TT

Fakta: Antihjältar

En antihjälte står i centrum för en roman eller en film, saknar klassiska hjältedrag, men väcker ändå sympati eller identifikation hos läsaren eller publiken. Antihjältar kan vara skurkaktiga, korkade, övermodiga, fåfänga, opålitliga eller bara så vardagliga att de smälter in i väggen. Nationalencyklopedin listar Soldaten Svejk som en typisk antihjälte, medan Wikipedia nämner Rikard III och Homer Simpson som två exempel.

Wikipedia listar också olika typer av antihjältar: outsidern, den misslyckade hjälten, vigilanten (hämnaren), den utvecklande hjälten, vardagspersonen och skurken.

ANNONS