Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kim Larsen blev 72 år gammal, Arkivbild.

Artisten Kim Larsen är död

Efter en tids kamp mot cancer har den folkkäre danske artisten Kim Larsen avlidit. Han blev 72 år.

Larsen somnade in på söndagen, uppger hans agent Jørn Jeppesen i ett pressmeddelande.

"Å familjen Larsens vägnar är det med stor sorg som jag meddelar att Kim Larsen somnade in i morse efter en längre tids sjukdom", skriver han och fortsätter:

"Kim Larsen var i sin sista stund omgiven av sin fru Liselotte och sina sex barn Pelle, Sylvester, Alice Eva, Molly, Hjalmer och Lui."

Ställde in konserter

Enligt familjen ska begravningen ske "i absolut tystnad och helt privat".

Danmarks kulturminister Mette Bock kommenterar artistens död på Twitter.

"Nationalskalden Kim Larsen är död – men hans musik lever vidare i oss alla. Det är vi djupt tacksamma för. Ära vare Kim Larsens minne", skriver hon.

Den danska public service-kanalen TV2 ställer om sin tablå och kommer att visa filmen "Midt om natten" (1984), som Kim Larsen både skrev och skådespelade i.

I januari i år meddelade Kim Larsen att han drabbats av prostatacancer och tvingades ställa in flera konserter på sin kommande turné.

"Jag ber hemskt mycket om ursäkt till både publik och arrangörer. Jag har blivit en gammal man och insett att jag behöver längre tid för att komma i spelform igen", skrev han då i ett inlägg på Facebook.

Storpublik i Sverige

Larsen lyckades återvända och när han spelade på Tivoli i Köpenhamn i somras tvingades nöjesparken stänga sina grindar på grund av publiktrycket. Den 20 juli uppträdde han inför ett utsålt Trädgårn i Göteborg och dagen därpå inför storpublik i Folkets park i Malmö – klassisk Larsen-mark, då hans band Gasolin gjorde sin sista konsert just där år 1978.

I augusti genomförde han en sittande konsert på festivalen Smukfest i Skanderborg och slog publikrekord, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Den svenske artisten Mats Ronander, som samarbetat med Larsen tar emot dödsbudet med sorg.

- Jag kommer att sakna honom väldigt mycket, vi var goda vänner och det här är hemskt tråkigt att höra, säger han till TT.

I låten "Gör mig lycklig nu" (1992) sjöng de två duett.

- Han har skrivit tusentals bra låtar. Han var en stor kompositör och en trevlig person, som kommer att saknas utav många av oss.

"Levererade alltid"

Kim Larsen blev Danmarks största ledande stjärna när han slog igenom i bandet Gasolin, säger den svenska musikjournalisten Stefan Wermelin.

- Han var en stor inspirationskälla för många andra band. Det var ett stadionrockband fast med ett annat stuk. Bra, melodiska rocklåtar, bra utstrålning och en bra sångare med väldigt karismatisk röst, säger han.

Wermelin beskriver Larsen som en artist som alltid levererade kvalitet. Han jämför honom också med Ulf Lundell – "fast före Lundell".

- Han hade en attityd som man ska ha inom rockmusiken. Det handlar inte om att sjunga bra, utan med rätt uttryck, och det hade han absolut.

Även på andra sidan Öresund kan folk sjunga med i Gasolins största hit "Hvad gør vi nu, lille du?", påpekar Stefan Wermelin.

- I Skåne och Malmö framför allt var Larsen stor, bitvis väldigt stor, och han var här och spelade ofta.

När rockklubben Kulturbolaget i Malmö firar 25-årsjubileum har man sedan tidigare planerat in en "skånsk-dansk rockafton" i oktober där Kim Larsens musikaliska gärning kommer att hyllas.