Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tauba Katzenstein är en av de överlevande från Förintelsens koncentrationsläger som Mikael Jansson fotograferat. Arkivbild.

Berättelser från Förintelsen får fotobokspris

Mikael Jansson får Svenska fotobokspriset 2019 för sina porträtt av överlevande från Förintelsen.

"Historierna är fasansfulla, men Mikael Janssons porträtt av Förintelsens sista överlevare i Sverige är raka och värdiga", lyder en del av juryns motivering.

"Witnesses" är en samling svartvita porträtt på 97 åldrade svenskar. Gemensamt för dem är att de har överlevt Nazitysklands massmord, och intill bilderna finns deras vittnesmål om fasorna och deras berättelser om hur de överlevde mot alla odds.

- Det är fantastiskt hedrande att få priset, och det är lite speciellt med den här boken också eftersom det är så viktigt. Det är fantastiskt att ämnet får den här uppmärksamheten, säger Mikael Jansson.

"Väldigt tacksamma"

I höstas visades porträtten som en utställning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Mikael Jansson var även då överväldigad över mottagandet – inte minst hos deltagarna själva.

- Många kom till vernissagen och jag har träffat alla efter utställningen. De är väldigt tacksamma och faktiskt lite stolta över att ha varit med. Det är verkligen uppskattat av dem också, säger han.

Ska bli dokumentär

Vanligtvis är Jansson modefotograf med uppdragsgivare som magasinet Vogue och klädmärken som Calvin Klein och Louis Vuitton. Men än är han inte klar med överlevarna. Hans möten med dem är på väg att bli en dokumentärfilm, som ska sändas på SVT senare i vår.

- Sändningstiden är inte spikad och jag klipper för fullt, men den kommer bli en timslång dokumentär om projektet, men framför allt om de här personernas berättelser, säger Mikael Jansson.

- När jag skulle ta deras porträtt satte vi oss först ner och började prata, och då kände jag att deras historier var så otroligt viktiga och fasansfulla att jag ville dokumentera dem på film också. Jag intervjuade i princip alla 97 och det är det som blir dokumentären.