Bergman for dummies: Bergman och politiken

Skildrandet av borgerlighetens existentiella kval under brinnande Vietnamkrig satte honom i onåd hos 68-vänstern, och skatteaffären 1976 fick honom att lämna landet i ursinne. Men sin "borgerliga anarkism" till trots förblev Ingmar Bergman sitt sosse-Sverige trogen.

ANNONS
|

"Det är möjligt att någon modig vetenskapsman en dag vågar undersöka hur vårt kulturliv skadades direkt och indirekt av sextioåttarörelsen", skrev Ingmar Bergman i den självbiografiska romanen "Lanterna magica".

Och nog var Fårö-filmarens relation till 68-vänstern ansträngd, då den såg hans utforskande av borgerlighetens existentiella grubblerier som världsfrånvänd. "Vargtimmen" från 1968, om en konstnärs nattliga kval, ansågs särskilt navelskådande – men Bergman svarade med "Skammen" samma år, som han beskrev som en kommentar till Vietnamkriget.

Älskade Hitler

Snarare än att ifrågasätta krigföringen i sig intresserar han sig för det "lilla kriget", nämligen frågan om vad som händer med individens moral när civilisationen brakar ihop. Denna synbara relativism sågs inom delar av vänstern som ett subtilt stöd för den amerikanska sidan. "Naturligtvis är filmen inte beställd av Vita huset. Men den för USA-administrationens talan skickligare än denna kunde drömma om", skrev författaren Sara Lidman.

ANNONS

En annan törn i vänstersidan var Bergmans nazism i unga år, och den stundtals koketterande inställning han hade till den. "Jag älskade honom också. I många år var jag på Hitlers sida, gladde mig åt hans framgångar och sörjde nederlagen", skrev han i "Laterna magica". Men när koncentrationslägren öppnades tänkte han att "nu har jag dummat mig ordentligt", som han uttryckte det i en radiointervju.

Dödlig skattesats

Ingmar Bergmans långa förhållande till socialdemokratin prövades hårt när han greps mitt under en repetition på Dramaten i Stockholm, misstänkt för skattebrott:

"Min socialdemokratiska övertygelse, även om Socialdemokraterna 1976 med den där skattesatsen försökte slå ihjäl mig, den är oförändrad, därför att jag tycker att det är en typiskt svenska kompromissens storartade evangelium”, sa han i en intervju 1988. Liknande formuleringar återfinns i "Laterna magica", men där skriver han också: "Socialdemokratins kärna är (idag) det verkligt cyniska, självklara och sofistikerade människoföraktet, det är materialismens skräddarsydda religion. Stora visioners kallfuktiga ekande mausoleum."

Trots alla tvetydiga hyllningar till socialdemokratin träffar han kanske närmast när han skriver att han "vaknade en tidig morgon och insåg att en alldeles egen borgerlig anarkism klädde mig bäst."

TT

Fakta: Bergman for dummies

Den 14 juli skulle regissören och filmdiktaren Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Jubileet firas på alla tänkbara sätt och firarna tar för givet att varenda svensk kan sin Bergman. För den som bara är ytligt bekant med mannen på 200-lappen ger vi här en grundkurs i Bergmankunskap.

ANNONS