Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
"Filmen 'Det' handlar om att man ska möta sina rädslor och besegra dem. Pennywise är barnens rädsla, förkroppsligad, och det har varit så utmanande och roligt att spela honom", säger Bill Skarsgård.

Bill Skarsgård vill skrämma hela världen

I storfilmsversionen av Stephen Kings "Det" spelar Bill Skarsgård den ikoniske skräckclownen Pennywise, som lever av barn och deras rädslor.

Influgen från Los Angeles, där han ett par dagar tidigare har klarat av en glammig galapremiär och en lyckad intervju hos pratshowvärden Jimmy Kimmel, sitter Bill Skarsgård lite jetlaggad i en hotellsvit i Stockholm. Med gott humör berättar han om vilken fysisk och psykisk utmaning det har varit att jobba fram en av de mesta skräckfilmsskurkarna i populärkulturen.

- Det är den tuffaste rollen jag har gjort, det har varit ett otroligt krävande arbete att hitta på hur han ska låta, röra sig, skratta.

När han utan förvarning skjuter fram och formar underläppen på ett sätt som sekundsnabbt transformerar honom till en mordisk clown, ser Bill Skarsgård plötsligt skitläskig ut. Till synes omedveten om effekten fortsätter han:

- Jag hade några liksom skeva saker som jag visste att jag ville använda, som den här läppgrejen. Den har jag snott från min brorsa Gustaf som använde den till en roll en gång. Det är inte alla som kan göra den här minen men min syster och några till av mina syskon kan det. Jag har alltid tänkt att jag ska använda den till något.

Stort genombrott

Bill Skarsgård dök på allvar upp på filmradarn 2010, då han var dubbelaktuell i Hannes Holms 70-talsdrama "Himlen är oskyldigt blå" och den udda och fantasifulla Aspergerhistorien "I rymden finns inga känslor". På en press- och branschträff på Svenska filminstitutet charmade 20-åringen direkt alla församlade när han utan minsta darr på rösten skämtade om att "nu kan karriären bara dala härifrån".

Så blev det ju inte. Den numera 27-årige Skarsgårdssonen har följt i sin pappas och sina äldre bröders fotspår ut i en internationell karriär. Och med "Det", som får Sverigepremiär den 13 september och handlar om hur några utstötta barn tar upp kampen mot en ondskefull varelse som slagit sina klor i den lilla staden Derry, är det dags för det stora genombrottet, i alla fall att döma av förhandspubliciteten.

Gustaf sminkade

Rollen fick han genom en lång provfilmningsprocess, som började i Los Angeles och avslutades med en egenfilmad video hemma i Stockholm, där han fick hjälp av sin bror Gustaf Skarsgård med den rätta "finishen".

- Jag gav det en sista chans och Gustaf sminkade mig, han är jätteduktig på att rita och hans version inspirerade faktiskt till looken på karaktären. Och någonting bra gjorde jag där för sedan kom samtalet om att jag fått rollen.

TT: Hur reagerade du då?

- Första reaktionen var ju att jubla. Och sedan insåg jag vilket jobb som låg framför mig, det är stor press att leva upp till allas förväntningar, och mina egna.

Den nya filmversionen av "Det" utspelas på 1980-talet. Till skillnad från i romanen, som varvar dåtid och nutid, handlar den här första filmen enbart om barnens skrämmande upplevelser. Manuset till del två, som ska utspela sig 27 år senare, är under utveckling och Bill Skarsgård är inställd på att spela Pennywise ännu en gång. Vad de två "Det"-filmerna kommer att betyda för karriären vill han inte spekulera i.

- Det är svårt att säga, jag försöker att inte tänka för mycket på framtiden. Jag hoppas att folk ska gilla filmen, vart den tar mig vågar jag inte riktigt tänka på.