Bokmässan invigd: "En väldig lättnad"

Det blev inga fyrverkerier, men väl brandtal mot rasism och för alla människors lika värde. Bokmässan i Göteborg har invigts, med förra årets nazisttumult utanför mässhallarna i färskt minne.

ANNONS
|

Det var självklart ingen slump att Göteborgs "mest normkritiska" manskör Hellmans Drengar, Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors och årets Alma-pristagare Jacqueline Woodson, stod på scenen under invigningen. Årets tema "respekt" rymmer bland annat frågor som rasism och populism – ämnen som efter NMR-demonstrationen utanför mässan och debatten kring Nya Tiders medverkan 2017 upplevs som angelägna att lyfta.

"Finns runt hörnet"

Mässchefen Frida Edman undvek i sitt tal att ta upp förra årets händelser – och det faktum att mässan det året minskade med omkring 19000 besök. Men Ingrid Lomfors uppmanade besökarna att inte glömma det som varit.

- Med tanke på förra årets tumult där rasism och nazism var närvarande i och strax utanför mässan så tror jag det är många som känner en väldig lättnad över att vi nu kan fokusera på det litterära samtalet. Och samtidigt är det så att fenomenet fortfarande finns, finns runt hörnet och det måste vi fortsätta att förhålla oss till, konstaterade hon.

ANNONS

Raderas ur bibliotek

Alma-pristagaren Jacqueline Woodson, som fått äran att inviga mässan, påminde om att alla människors lika värde fortfarande inte är en självklarhet – inte ens i den rika västvärlden. Trots att hennes självbiografiska bok "Brun flicka drömmer" 2014 fick USA:s finaste litteraturpris National Book Award har hennes böcker också bannlysts på en del bibliotek.

- Folk raderar ut dig från sina bibliotek, från sina skolbibliotek, från klassrumsbiblioteken. De bestämmer att eftersom du är queer, eller svart, eller trans så ska du inte få finnas med i deras berättelse. Men när vi tänker på respekt tänker vi på de många, många berättelser som ingår i en kultur, i ett land och i en värld, sade hon.

TT

Fakta: Bokmässan 2018

Äger rum: 27/9–30/9.

Invigningstalare: Jacqueline Woodson, årets Alma-pristagare.

Axplock ur programmet: "Respekt" är årets paraplytema. Med Forum för levande historia som samarbetspartner lyfts frågor kring bland annat rasism och populism. Ryskamerikanska Masha Gessen, egyptiska Nawal El Saadawi, ryske Sergej Lebedev samt den brittiske människorättsadvokaten Philippe Sands finns bland gästerna.

Författarna Suzanne Brøgger, Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Mirja Unge talar utifrån metoo och litteraturen medan Peter Englund och Svante Nordin, professor i idéhistoria, diskuterar vad som ledde fram till nazisternas skräckvälde i Tyskland.

"Bild" är årets andra tema, i samarbete med Svenska Tecknare och Läsrörelsen. Bland gästerna finns bland andra Jockum Nordström, Kent Wisti, Nina Hemmingsson och Cecilia Torudd.

Andra nyheter: Deckarfestivalen Crimetime har flyttat in på Bokmässan med gäster som Donna Leon, Jessica Fellowes, Camilla Grebe med flera.

Även mediefestivalen Meg arrangeras parallellt med mässan i år. Huvudgäst är Alan Rusbridger, tidigare chefredaktör för The Guardian, som ska tala om journalistikens framtid.

Övrigt: Mässan har tillsammans med Svenska Pen samt Svenska och Internationella Förläggarföreningen i ett öppet brev till kinesiska myndigheter bjudit in den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai.

Fler författargäster: Jojo Moyes, Jonas Gardell, Manal al-Sharif, Jón Kalman Stefánsson, Matt Haig, Maggie O'Farrell.

Andra evenemang:

"Scener och samtal" på Världskulturmuseet, lördag 29/9 på Världskulturmuseet med gäster som bland andra den mexikanska poeten Gloria Gervitz och den sydafrikanska spoken word-poeten Koleka Putuma.

ANNONS