Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Debatten har gått het om Pippi Långstrump sedan Janne Josefssons "Sommar i P1". Arkivbild.

Botkyrka bibliotek svarar på kritiken

Ingen vet om Pippi Långstrump-böcker verkligen brändes i Botkyrka. Nu förklarar bibliotekschefen vad som hände med böckerna.

Det har stormat kring Botkyrka bibliotek sedan Janne Josefsson "Sommar i P1" hävdat att biblioteket bränt upp exemplar av Astrid Lindgrens "Pippi i Söderhavet". I en intervju i Dagens Nyheter förklarar Anja Dahlstedt, verksamhetschef för biblioteken i kommunen, att den äldre upplagan av boken gallrades ut 2015, efter att förlaget släppt en ny utgåva där ordet "negerkung" ersatts med "Söderhavskung".

- Boken innehåller rasistiska uttryck som barnen i Botkyrka inte ska behöva möta när de letar berättelser, underhållning och lässtimulans. Vi tar särskild hänsyn till att barns möjlighet att tolka bild och text är annorlunda för vuxna. Dessutom släpptes en nyutgåva som upphovsrättsinnehavaren stod bakom, säger hon.

Brukar säljas

Om böckerna eller delar av böckerna bränts vet ingen. I regel ställs böckerna ut till försäljning, men de kan också gå till återvinningsföretag om de är trasiga, och då kan de delar som inte går att återvinna brännas upp.

JO har tidigare kritiserat biblioteket efter att en privatperson nekats att fjärrlåna två böcker om invandring. Sedan dess har policyn omarbetats. Anja Dahlstedt menar dock att JO:s kritik om att biblioteket bedömt åsikter inte gäller i frågan om "Pippi i Söderhavet".

- Kritiken från JO handlar inte om barnlitteratur. Deras beslut gäller fakta- och debattböcker, inte skönlitteratur för barn. Vi tolkar beslutet utifrån det. Annars får väl någon JO-anmäla oss igen, säger hon.

Näthat

Bibliotekschefen har sedan debatten startade fått många hatiska mejl och kommentarer på Facebook.

- Den senaste debatten har blivit absurd och löjeväckande. Det finns viktiga frågor om bibliotekens medieurval som måste diskuteras men vinkeln om brända böcker gynnade ingenting, säger hon.