Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carina Berg. Arkivbild.

Carina Berg återupplivar "Här är ditt liv"

Fröling, Persson, Herngren och Wahlgren. Så heter gästerna när klassiska tittarsuccén "Här är ditt liv" återuppstår.

SVT:s gamla lördagsnöje som dåförtiden leddes av Lasse Holmquist kommer snart tillbaka. Men den här gången på strömningstjänsten Dplay, och med Carina Berg som programledare.

Annars är det mesta sig likt. En känd person gör entré till Stevie Wonder och får sedan sitt liv skärskådat med hjälp av släkt och gamla bekanta.

- Det är en helt fantastisk känsla att få göra ett hyllningsprogram rätt och slätt, och att få grotta ner sig i de här människornas liv från födsel fram till nu. Att verkligen få lära känna dem och gå igenom hela livsgärningen, säger Carina Berg.

GW "fnissig storebror"

Gästerna vars liv och gärning presenteras den här gången är Ewa Fröling, Leif GW Persson, Felix Herngren och Pernilla Wahlgren.

- Vi har gjort research i tusen år känns det som. Vi har kollat på så mycket klipp, vi har läst så mycket artiklar och ringt folk runt omkring så mycket att de snart måste byta nummer, säger Berg.

Till skillnad från på 1980-talet finns i dag realityserier, en hel uppsjö intervjuprogram där kändisar får berätta om sig själva och inte minst sociala medier. Men Carina Berg tycker att det gamla tv-formatet fortfarande har en unik förmåga att visa tidigare okända sidor hos sina gäster.

- Du lär ju känna en person genom andra på något sätt. Det är det som varit det stora glittret i det här, säger hon.

- Bara att få träffa Leif GW Perssons syster och se hur Leif blir till en fnissig storebror bredvid, och hur de berättar om att han dels har råkat välta henne ur barnvagnen och dels att hon gett igen genom att kasta en stor jäkla sten i hans huvud.

Inga kidnappningar

Men någon kidnappning av huvudpersonerna blir det inte den här gången.

- Det var annorlunda på Lasse Holmqvists tid. En offentlig persons schema såg annorlunda ut och det fanns ett helt annat utbud på tv. Det går inte att förutsätta att man ska kunna knacka Leif på axeln och säga att nu är det dags, säger Carina Berg.

Men såväl intervjuobjekten som tittarna bjuds ändå på några stora överraskningar och tappa hakan-ögonblick, lovar hon.

- Vi har haft tårar som har sprutat som på Lille Skutt när vissa människor gjort entré.

Även annat har fått stryka på foten jämfört med förr. Som det omdiskuterade tilltaget där Barbro "Lill-Babs" Svensson i sitt program 1983 konfronterades med en hel parad av gamla älskare.

"Var ju gräsligt"

Många år senare frågade Carina Berg själv Lill-Babs om händelsen i sitt program "Berg flyttar in" och fick höra att den folkkära artisten faktiskt tagit illa vid sig.

- Det var ju gräsligt. Det var ju “slutshaming” som man ägnade sig åt. Det uttrycket fanns inte då, men det finns nu och det är inget vi tänker hålla på med.

Än så länge är bara fyra program planerade. Men om de går bra blir det sannolikt en fortsättning – och Carina Berg har många drömgäster kvar på listan.

- Hur många som helst! Vi har ju till exempel frågat Agnetha Fältskog, men hon avböjde så fint och sa "jag har ju gått i pension". Det gjorde hon rätt i, gud så skönt.

"Här är ditt liv" får premiär på Dplay i mellandagarna och sänds antagligen också på Kanal 5 framöver.