Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Legendariska Chelsea Hotel på Manhattan genomgår som bäst en renovering, men dess kreativa atmosfär hyllas på svenska mark. Arkivbild.

Chelsea Hotels musikarv tolkas i Berwaldhallen

Den kreativa atmosfären på Chelsea Hotel i New York har inspirerat många artister genom tiderna. Nu hyllar Sveriges Radios symfoniorkester musikarvet från hotellets guldålder.

Det legendariska hotellet på Manhattan har i över ett århundrade huserat populärkulturens elit. Ett stort antal verk sägs vara influerade av den kreativa miljön innanför de mytomspunna väggarna.

Vid tre tillfällen – på torsdag, fredag och lördag – tolkar Sveriges Radios symfoniorkester den ikoniska låtskatten tillsammans med artisterna Moneybrother, Sofia Karlsson, Annie Angel och bandet Tonbruket på Berwaldhallen i Stockholm.

"Chelsea Hotel är ett slags intressant studie i hur popmusiken tog ett annat uttryck, hur den blev mer konstnärligt allvarlig och politisk. Här fanns det plötsligt en koncentration av väldigt många konstnärer på en och samma plats, artister som både avspeglade och påverkade sin samtid," säger dirigenten och arrangören Hans Ek i ett pressmeddelande.

Konserten "Chelsea Hotel" kommer främst att utgå från musik skapad under hotellets guldålder på 60- och 70-talet då storheter som Patti Smith, Jimi Hendrix och Janis Joplin tillbringade tid på hotellet.

Men någon nostalgitripp är det inte tal om enligt Hans Ek:

"Vi vill snarare visa på att musiken är en del av en levande tradition."