"Jag försöker att alltid berätta en historia på ett nytt sätt", säger Chigozie Obioma på besök i Stockholm.
"Jag försöker att alltid berätta en historia på ett nytt sätt", säger Chigozie Obioma på besök i Stockholm.

Chigozie Obioma om en ödesmättad kärlek

Det är en hjärtskärande kärlekshistoria. Men med nya boken "Minoritetsorkestern" undersöker nigerianske Chigozie Obioma också gränsen för den fria viljan – via igbofolkets mytologi.

ANNONS
|

Han hyllades världen över för debutboken "Fiskarmännen", om fyra oskiljaktiga bröder som växer upp i 1990-talets Nigeria. Nu är Chigozie Obioma tillbaka med ännu en ödesmättad berättelse, om en Romeo och Julia-liknande kärleksrelation.

Boken handlar om hönsfarmaren Chinonso, som blir förälskad i Ndali. Hon är både välutbildad och rik, och statusskillnaden gör att hennes familj inte accepterar deras kärlek.

- Vi har ett väldigt sorgligt klassystem i Nigeria vilket är en del av vårt problem. Vi betonar rikedom så mycket, hela vår kultur är fokuserad på det, och folk är så själviska. Men det brukade inte vara så, och det är en anledning till att jag skrev boken, säger Chigozie Obioma på besök i Stockholm för att prata om "Minoritetsorkestern".

ANNONS

Skyddsanden berättar

Redan som barn fick Chigozie Obioma höra om igbofolkets mytologi. Hans mamma berättade hur varje människa har en skyddsande inom sig, en så kallad chi. Ordet är till och med inskrivet i hans namn: Chi-gozie.

Här är det Chinonsos skyddsande som har utsetts till den allvetande berättaren.

- Jag ville att den skulle berätta igbofolkets historia. Folk från min pappas generation vet inte längre mycket om den, för att inte tala om folk från min generation.

Anden har under 700 år bevittnat de stora historiska händelserna, som Nigerias möte med Europa, slaveriet och Biafrakriget. Det är ramberättelsen. Men i centrum står alltså Chinonso, vars öde är lika obönhörligt som i en grekisk tragedi. En bekant lockar honom att resa till det europeiska Cypern, där han enkelt sägs kunna få både en utbildning och välbetalda jobb, bara han betalar avgiften i förväg. Chigozie Obioma studerade själv på Cypern, år 2009. Han hade turen att ha föräldrar som lyckades betala för hans utbildning.

- Men jag träffade så många studenter från Afrika som hade lurats dit och bestulits av falska agenter. Där fanns en man som hade förlorat allt, minns Chigozie Obioma.

ANNONS

Mannen hette Jay och var förlovad med en kvinna i hemlandet. Förkrossad över sin olycka drack han sig så berusad att han föll ner från en byggnad och dog.

Mörka böcker

Obioma har länge funderat på Jays öde och frågar sig: Varför var det just han som inte överlevde? Svaret sökte han i både västerländsk filosofi och i igbofolkets mytologi. Han är en av de nigerianska författare som – likt Chimamanda Ngozi Adichie – har bosatt sig i USA.

- Här kopplar man mycket till den fria viljan. Liberalismen, demokratin och till stor del rättsväsendet, de flesta institutionerna växte fram utifrån den idén, förklarar han.

Inom igbofolket pratar man i stället om en kosmisk dualitet och i centrum för den dualiteten finns "chi", skyddsanden, som också påverkar våra beslut. Människor styrs alltså snarare i ett slags skärningspunkt mellan determinism och fatalism, förklarar Obioma. Han utsätter sin huvudperson för en rad olyckor, som alla förändrar Chinonso och hans grundläggande inställning till livet. Över huvud taget genomgår alla i boken stora förändringar.

ANNONS

Till slut blir kärleken också destruktiv. Är det ens en kärlekshistoria? Chigozie Obioma skrattar, han är själv idel leenden, och beklagar att hans böcker tenderar att bli ganska mörka.

- Det är en kärlek som är utmanad, säger han.

Lyfter jämlikhet

Även i sin förra bok undersökte Chigozie Obioma det tvingande ödet. Och även den handlar om relationer, han ser boken som en kärleksförklaring till sina elva syskon. Syskonen däremot protesterade – deras band slits ju itu i romanen!

- Men jag är intresserad av vad som förändrar oss, och vad det är som kan förstöra en person, eller en relation, säger Obioma.

Också Nigeria har blivit förstört, tycker han och påminner om att igbomytologin bygger på jämlikhet. Den utgår från att alla har något gudomligt inom sig. Det gjorde igboområdena svåra att kolonisera – eftersom folk ansågs vara jämlikar fanns där inga kungar att kuva. Numera är tanken på allmännyttan nästan glömd, ser Chigozie Obioma, vilket han protesterar mot genom sina böcker.

ANNONS

Men främst är det berättarlusten som driver honom.

- Mina föräldrar berättade historier för mig och det väckte ett starkt begär efter att själv få vara den som berättar.

TT

Fakta: Chigozie Obioma

Född: 1986

Bor: Lincoln, Nebraska, USA.

Familj: Fru.

Favoritförfattare: "Jag gillar Shakespeare, han blir aldrig gammal. Kazuo Ishiguro och Arundhati Roy också, och jag älskar 'Vågorna' av Virginia Woolf. Hon var väldigt konceptuell och hittade på nya sätt att berätta historier. Och Chinua Achebe så klart och flera äldre afrikanska författare som har lärt mig mycket."

Bakgrund: Obioma är professor i litteratur och kreativt skrivande på University of Nebraska-Lincoln. Han hyllades av kritiker världen över för sin debut "Fiskarmännen". Den nominerades också till Bookerpriset 2015.

ANNONS