Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

David Dencik, Mikael Håfström och Jonas Karlsson ska spela in film om fallet Thomas Quick.

David Dencik ska spela Thomas Quick

Han har tidigare spelat lasermannen John Ausonius och nu ska David Dencik gestalta huvudpersonen i ytterligare ett av Sveriges mest kända kriminalfall – den oskyldigt dömde Thomas Quick.

Lösa planer på en filmatisering av fallet Sture Bergwall, tidigare känd som Thomas Quick, har funnits länge. Nu är det även klart vilka som ska förverkliga projektet, avslöjar Film i Väst under en pressträff i Cannes.

Filmen regisseras av Mikael Håfström, som gör sin första svenska film sedan "Ondskan". Den norske författaren Erlend Loe har skrivit manus med utgångspunkt ur journalisten Hannes Råstams möten med Bergwall.

Råstam spelas av Jonas Karlsson och Alba August är klar för rollen som researchern Jenny Küttim.

- Det är en historia som är så detaljerad och rik att jag gärna hade gjort tolv avsnitt på 60 minuter för en tv-serie, men nu måste man hitta in till det bästa och viktigaste, säger David Dencik.

Inte en dokumentär

Mikael Håfström ser fördelar med att koka ner en så omfattande och snårig berättelse som Quickmålet till två timmar långfilm. Samtidigt vill han poängtera att det inte är en dokumentär.

- Man måste verkligen skala fram det som är det viktigaste, som är essensen och renodla det till något som folk kan ta ställning till. De viktigaste milstolparna är mötena mellan Råstam och Quick, säger han.

TT: Men är det ett drama, eller en kriminalthriller?

- Man kan säga att det är ett drama eller en karaktärsdriven psykologisk thriller eller ett journalistiskt drama, säger Håfström.

"Som ett kammardrama"

Sture Bergwall känner till att filmen görs, men han och David Dencik har aldrig träffats. Enligt Dencik är det viktigaste i berättelsen egentligen inte huvudpersonen själv, utan Sverige – och hur det kunde gå så fel i så många instanser.

- Det är hisnande att en man döms för åtta olika mord i sex olika domstolar och sedan är oskyldig. Jag blir livrädd och förlorar förtroendet för auktoriteter, polismyndigheter, rättpsykiatrin, åklagare och journalister, säger han.

Jonas Karlsson ser fram emot att axla rollen som Hannes Råstam.

- Det finns så många delar i det här som är spännande. Man undrar vad som hände där inne när de träffades. Det är som ett kammardrama, bara det är ju en pjäs, säger han.

Filmen spelas in i höst och beräknas ha svensk premiär hösten 2019.