Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

De förvandlar sopor till konst

Kapsyler, plåtburkar och gamla långkalsonger. Allt kan bli konst i händerna på Skrotgruppen. Nu fylls Konsthallen i Vänersborg av återvunnet material.

Skrotgruppen utgörs av ett dussin konstnärer som arbetar med så kallat kreativt återbruk – de skapar konst av sådant som kastats – och fem av dessa har nu intagit Vänersborg för att visa upp sina verk under namnet "Vrängt, vinklat, vävt och vasst".

– De flesta av oss är verksamma i Stockholm, men vi lyser gärna upp andra delar av Sverige med vår konst. Vi brukar ställa ut i olika konstellationer på olika platser, säger Olle Magnusson.

Han är personligen van att arbeta med alla tänkbara sorters material.

– Det som får igång mig är själva grejerna, föremålen pratar till mig på något vis. Sen kan man ha många idéer men allt går inte att göra konst av.

Det tycks dock inte finnas någon hejd på Olles kreativitet. I Vänersborg visar han bland annat upp ett badkar som kanske kan få en och annan fakir att dregla av åtrå.

Men "Stålbadet" är nog inget gemene man kryper ner i för en stunds avkoppling.

– Det är ett badkar som rensats ur en hyreslägenhet i Huddinge och skulle slängas. Jag har sedan prytt det med 6 300 skruvar, och det vann faktiskt en tävling där man skulle göra det roligaste badkaret, säger han.

Ett antal av försvarets gamla långkalsonger har fått olika färger, långt från den gröna originalkulören, och blir då plötsligt "Army of lovers".

"Återblickar" utgörs av 731 porträttbilder av typen skolfoton.

– Jag hittade dem i en container och det visade sig att de är från 1989. Det är på något sätt tiden som talar till oss, säger Olle.

I går befann han sig i Vänersborg för att sätta upp utställningen tillsammans med en annan av Skrotgruppens medlemmar, Barbro Fagerlind.

Hon var tidigt ute vad gäller kreativt återbruk av plåt. Barbro upptäckte materialet under ett besök i Brasilien 1990 och hur återanvändandet där var en naturlig del av vardagen.

Under årens lopp har Barbro utvecklat ett eget sätt att arbeta, ett sorts mellanting mellan plåtslageri och silversmide. Hon håller ofta kurser och workshops i hur man förvandlar gammal plåt, som konservburkar, till konst.

En av Barbros specialiteter har blivit de skapelser hon kallar "Folkhemsaltare". Hon har gjort många varianter av detta under årens lopp, och här används diverse bearbetade plåtar som byggstenar för att skapa verk med sakral karaktär.

– Jag vill låta det förgängliga möta det eviga, allt går så fruktansvärt fort så som vi lever i dag och jag vill mana till eftertanke, säger hon.

I händerna på Barbro tycks vad som helt kunna få en ny funktion.

En massa burklock och kapsyler blir till en ljuskrona. Tomma kaviartuber förvandlas till ljusstakar.

Skräpet är borta, kvar finns konsten.