Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
30000 personer har skrivit på ett upprop mot att Disney i nyinspelningen av "Lejonkungen" framhärdar i att använda uttrycket "hakuna matata". Beyoncé ger röst åt Nala i nyspelningen. Här framträder hon på Grammygalan i Los Angeles i februari förra året. Arkivbild.

Disney anklagas för kolonialism

Tiotusentals personer rasar mot Disney som i nyinspelningen av filmen "Lejonkungen" framhärdar i att använda uttrycket "hakuna matata" – swahili för "inga problem" och tillika en känd sång från filmen.

Nyinspelningen av den animerade filmen från 1994 har premiär först 19 juli 2019, men redan nu omgärdas filmen av starka protester, det skriver bland andra Dagens Nyheter.

Hittills har omkring 30 000 personer skrivit på ett upprop mot att Disney sedan 2003 registrerat uttrycket "hakuna matata" som sitt eget varumärke, detta för att hindra konkurrenter att tillverka gosedjur, tröjor och andra filmrelaterade produkter försedda med uttrycket. Samtidigt är "hakuna matata" ett uttryck som länge har använts i Tanzania, Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Moçambique och Kongo-Kinshasa.

Initiativtagare till protestskrivelsen är Zimbabwefödda Shelton Mpala, som i uppropet likställer Disneys försök att varumärkesskydda språk, termer eller fraser på detta sätt vid kolonialism och rån och kallar det en appropriering som Disney inte har rätt till.

Bland den kommande nyinspelningens röstensemble kan man nämna Donald Glover, Seth Rogen, Chiwetel Ejiofor, Billy Eichner, John Oliver, Keegan-Michael Key och Beyoncé Knowles-Carter.