För den unga troféflickvännen Sascha är hot om våld ständigt närvarande i relationen med sin betydligt äldre gangsterpojkvän. Spelfilmen "Holiday" följer dem i en kriminell och hierarkisk värld i ett semesterparadis. När den visades på filmfestivalen Sundance väckte den starka reaktioner, bland annat på grund av en grafisk våldtäktsscen.
Men det var nära att det inte blev någon Sverigepremiär för "Holiday" – till en början var det ingen som ville distribuera filmen. Det ändrades med "Gräns", som Isabella Eklöf skrivit manus till.
- Jag vet att det var på grund av "Gräns", för då var jag plötsligt rumsren. Inte någon mystisk person som gjorde konstiga filmer, utan en erkänd författare som har varit med och skrivit ett Oscarsbidrag, säger Isabella Eklöf.
"Svenskar är ängsliga"
Utan att avslöja för mycket är det en mörk film, där den unga flickvännen är i beroendeställning till sin pojkvän. Isabella Eklöf är orolig för hur filmen ska tas emot av den svenska publiken. Hon är sedan några år tillbaka bosatt i Danmark eftersom hon upplever att det finns mer tolerans i grannlandet.
- Många svenskar blir ängsliga och oroar sig om de gör rätt eller fel. Jag blir ängslig när jag är i Sverige, jag tror att det är så enkelt att det är ett kollektivistiskt samhälle, Damark är mer individualistiskt, menar hon.
"Lite experiment"
"Holiday" är inspirerad av Johanne Algrens roman "Louis liv", och huvudrollen Sascha spelas av Victoria Carmen Sonne. När Isabella Eklöf tillsätter roller väljer hon ofta bland människor som har erfarenhet av att stå i centrum på något sätt. Det behöver inte vara en skådepelare, det kan lika gärna vara en musikalartist eller bartender – det viktiga är att personerna kan använda sig av sina egna erfarenheter.
- Jag är egentligen mer intresserad av människors naturliga reaktioner än att de ska uppfylla några bestämda kriterier för hur den här rollen agerar. Jag tar någon som liknar karaktären och sedan blir det ett rollspel. "Nu tar du på dig de här kläderna, hur skulle du agera i den här situationen?" Det blir nästan lite experiment, jag ställer upp den här ramen, kastar in dem och ser vad som händer.
Helst skildrar hon människor som inte alltid gör rätt saker.
- Folk som inte är moraliskt högstående, och särskilt kvinnor som inte är moraliskt högtstående. Antihjälten har funnits som man väldigt länge, men som kvinna är den sällsynt. Jag tycker det är mer intressant med svaga människor generellt, får då kan man prata om de verkliga problemen, säger Isabella Eklöf.
"Holiday" har biopremiär den 2 november.