Drakarna i filmen "Draktränaren" blir människornas vänner. Arkivbild.
Drakarna i filmen "Draktränaren" blir människornas vänner. Arkivbild.

Ekeroth: "Jag bytte ut hästarna mot drakar"

Det handlar om flickor som lär sig tämja drakar med magi. Helen Ekeroth såg hästtjejer framför sig när hon skrev "Skuggan", den första i en ny fantasytrilogi om tolvåriga Nuwa.

ANNONS
|

Drakar är ett ständigt återkommande väsen i sagornas värld. De förekommer i allt från Ursula K Le Guins "Övärlden" till filmen "Draktränaren", som är baserad på Cressida Cowells bokserie. Också Helen Ekeroth fascineras av de magiska djuren.

- Det är den klassiska fantasyvarelsen. Det finns så mycket mytologi kring dem och de finns i många olika typer av kulturer. Det är ju så att drakar är väldigt coola, säger hon, väl medveten om att det är svårt att uppfinna hjulet i fantasyvärlden.

ANNONS

- Det är nästan omöjligt att komma på något helt nytt. Ingredienserna finns i många böcker men det jag har gjort känns som mitt eget, säger hon.

Sökte hästbokkänsla

"Skuggan" är den första delen i en trilogi om tolvåriga Nuwa, som kommer till en skola för att bli drakberidare i ett Asieninspirerat rike. Enbart flickor kan rida på drakarna, medan pojkarna är djurens skötare. Men Nuwa vill inte bara lära sig att bli krigare i kejsarens armé, hon försöker också ta reda på vad som egentligen hände hennes mamma.

Helen Ekeroth skrev med ambitionen att komma åt ett slags "hästbokskänsla". Hon red själv som ung och minns känslan av det samspelet.

- När det lyckades och man kunde kommunicera med ett så stort djur som har så mycket kraft var det fantastiskt– att få ett sådant samspel, säger hon.

ANNONS

Hon upplever att många ser ner på hästtjejer, trots att det är krävande att ta hand om djuren. Hon vill slå ett slag för hästtjejer, som hon menar är tuffa, modiga och starka.

Att skapa ett magiskt band till en drake är inte heller helt lätt. Men Nuwa växer snabbt in i rollen. Boken är på sätt och vis en klassisk utvecklingsroman, om än i fantasymiljö.

- Jag ville skriva om personer i tonåren för det händer så mycket med en själv den perioden, säger Helen Ekeroth.

Bryter könsnormer

Nuwa dras snart in i en motståndsrörelse och inser att skolans historielektioner inte ger hela sanningen om den gamla magin. Helen Ekeroth ser en parallell till vår värld.

- Det är de med makt som har skrivit historien, och det måste man se med kritiska ögon på, säger hon.

ANNONS

Helen Ekeroth tog tag i författardrömmen efter att hon fyllt 40 – till vardags arbetar hon som statsvetare för Malmö kommun. Att det blev just fantasy kändes givet. Hon älskar genren, en passion hon dessutom delar med sina tre söner.

Hennes förhoppning är att även killar ska hitta till boken. Förutom en kvinnlig hjälte innehåller den både kvinnliga ministrar och svärdsinstruktörer.

- Jag har fått jobba mycket med att gå ifrån de traditionella könsnormerna, säger Helen Ekeroth, som först tänkte att den för fantasygenrens så typiska mentorn skulle vara man, likt en Dumbledore eller en Gandalf.

Vill skapa läslust

Att skriva om ungdomar borde inte innebära att boken bara riktar sig till unga, tycker Helen Ekeroth, som hoppas kunna locka även vuxna.

Samtidigt älskar hon bokslukaråldern.

- Jag kunde själv bli helt uppslukad av en värld då och hoppas kunna ge i alla fall en del läsare den känslan. Det är tacksamt med fantasy, att kunna skapa den läslusten.

ANNONS
TT

Fakta: Helen Ekeroth

Född: 1971

Familj: Man och tre barn, 13, 16 och 18 år.

Bor: I Malmö.

Favoritfantasy: "'Harry Potter' är det givna svaret, jag tycker om den världen. Men det finns en del nordiska författare också, som Siri Pettersen, hon sticker ut, och svenska Madeleine Bäck. Jag har också precis börjat läsa en kinesiskamerikansk författare vars böcker jämförs med 'Game of thrones', Ken Liu."

Aktuell: Med boken "Skuggan", den första i trilogin "Drakberidaren". Del två väntas komma nästa år.

Fakta: Drakar i fiktionen

"Draktränaren". En animerad film som utspelas under vikingatiden, då Hicke blir vän med en drake medan hans by försöker bekämpa och döda djuren. Plötsligt upptäcker människorna att drakarna inte var så farliga.

I "Game of thrones" lyckas Daenerys Targaryen kläcka drakar från urgamla ägg och omger sig med de tre djuren. Hennes hus har också ett trehövdat drakemblem. Serien visar dessutom något så ovanligt som en zombiedrake.

Smaug är draken i JRR Tolkiens "Bilbo" som invaderar dvärgarnas rike Erebor. I boken anordnar Torin en expedition för att återta sitt arv från draken. Den har också en huvudroll i Peter Jacksons filmatisering av boken, "Smaugs ödemark".

Ursula K Le Guin har återkommit till drakar flera gånger. I "Burna av en annan vind" som avslutar Övärlden-serien skildrar hon hur människorna och drakarna en gång var ett folk. Men när människorna försökte överlista döden skapade de obalans och osämja med drakarna.

"Drakryttaren" av Cornelia Funke. En ung pojke ger sig tillsammans med draken Lung och kobolden Svavelfäll ut för att finna den legendariska platsen där silverdrakar kan leva i fred. Till sin hjälp har de en karta och en drakes minnen när de flyger mot de högsta bergen i världen.

Även i "Harry Potter" finns det drakar, men där är de ytterst sällsynta. Där nämns bland annat sorterna Norsk ryggdrake, Svensk kortnosing och Walesisk grön.

ANNONS