Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Horace Engdahl säger i en ny SVT-dokumentär att han tycker att Dagens Nyheters artikel om kulturprofilen var "rätt bisarr". Arkivbild.

Engdahl: Män passar bättre i Akademien

I SVT-dokumentären "Det slutna sällskapet" kommenterar Horace Engdahl det faktum att så många kvinnliga ledamöter lämnat Svenska Akademien.

"Det slutna sällskapet" behandlar det senaste årets kris i Svenska Akademien. Få av huvudpersonerna medverkar dock i programmet – Horace Engdahl är den enda av akademiledamöterna som gör en längre intervju.

Bland annat pratar han om det faktum att sex av sju kvinnliga ledamöter antingen begärt utträde ur Akademien eller slutat delta i arbetet. Han säger då att han inte vet om det är så att män passar bättre att sitta i "den här typen av församlingar" och fortsätter:

- Eller att de (män) tolererar bättre den typ av påfrestningar som uppstår när maktkampen rasar. För det här handlar om makt. Det handlar om maktstrider, säger Horace Engdahl i dokumentären.

"Kvarstå till min död"

När han själv får frågan om han funderat på att lämna sin stol för att Akademien ska kunna förnyas svarar han:

- Nej, det tycker jag skulle vara en egendomlig sak. Jag är invald på livstid, jag har satt mitt namn under stadgarna och jag ser det som min plikt att kvarstå till min död. Det kommer jag också att göra.

Krisen i Svenska Akademien startade med en artikel i Dagens Nyheter där 18 kvinnor vittnade om hur de utsatts för sexuella ofredanden och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, som har nära band till Svenska Akademien.

DN-artikel "bisarr"

I dokumentären pratar Horace Engdahl om artikeln:

- Jag tyckte att den där artikeln var rätt bisarr, om jag ska vara ärlig. Nu var ju många av de där vittnesmålen anonyma och det är lite besvärligt. Det är svårt att ta sådana vittnesmål på allvar. Om man inte vågar träda fram med eget namn, då är det väl så att man inte riktigt ska bli lyssnad på, tycker jag, säger han.

Kulturprofilen dömdes tidigare i höst till två års fängelse för en våldtäkt. Domen överklagades och i veckan dömdes han av Svea hovrätt till två och ett halvt års fängelse för två våldtäkter.

"Det slutna sällskapet" sänds i SVT1 på onsdag klockan 20. Redan under natten mot onsdagen publiceras programmet i SVT Play.