Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Miskovsky. Arkivbild.

Ensamme grannen inspirerade Miskovsky

Om förra skivan var en hyllning till hemstaden är ensamhet temat när Lisa Miskovsky släpper nytt. I vår gör hon comeback med en ny ep och i dag släpps singeln "Love somebody".

En gång vart sjunde år blommar hjortronen på myrarna i Västerbotten, skriver Sara Lidman i sin roman "Hjortronlandet" från 1955. Lisa Miskovsky har läst boken och applicerar själv liknelsen på sin nya musik.

- Det är på något vis en liknelse som passar mig – jag bor här uppe i allt det karga och släpper ny musik som jag har jobbat med i sju år, säger hon till TT.

Hjälper 94-åring

"Här" är Sörmjöle strax söder om Umeå. Och om hemstaden genomsyrade förra skivan "Umeå" är just karghet och ensamhet temat på den kommande ep:n som släpps i mars. Kontakten med en 94-årig granne har fått Lisa Miskovsky att se ensamheten på nära håll.

- Att ha tagit honom under mina vingar har inspirerat mig. Men också det faktum att jag bor där jag bor: Det finns inte så många bofasta, man är själv väldigt mycket och har ingen arbetsplats att gå till. Jag har reflekterat mycket över huruvida jag gillar ensamheten eller inte, säger hon.

Ingen "förstasidesmamma"

Senaste albumet släpptes 2013 och tiden sedan dess har Miskovsky främst ägnat åt sina två barn. Hon har tackat nej till mycket, inte velat "stressa in i grejer".

- Jag är ingen "förstasidesmamma" som ammar samtidigt som man är värd för någon stor grej. Jag är inte så bra på att hålla på med flera saker samtidigt, saker får växa fram på ett mer naturligt sätt, säger hon.

Turnerat har hon dock gjort hela tiden, och det fortsätter hon med under våren och sommaren innan ett nytt fullängdsalbum släpps till hösten.

- Man tror att man spelat överallt men kommer ständigt till nya ställen. Publiken kommer trots att det var så länge sedan jag släppte nytt, det är fantastiskt.