Espmark: Hoppas Engdahl förmås lämna sin stol

Svenska Akademiens ordstrid fortsätter. Nu säger avhopparen Kjell Espmark att han inte ser någon väg framåt för institutionen om Horace Engdahl sitter kvar. "De goda krafterna i kretsen måste få tillfälle att verka", skriver han till SvD.

ANNONS
|

Kjell Espmark lämnade sin stol den 6 april tillsammans med Klas Östergren och Peter Englund. Orsaken sägs ha varit att de gick förlorande ur en omröstning om att utesluta Katarina Frostenson.

Nu riktar han ny kritik mot Horace Engdahl i ett uttalande till Svenska Dagbladet :

"Just nu är det en ömtålig fas där de goda krafterna i kretsen måste få tillfälle att verka. Jag bara hoppas att Horace Engdahl ska kunna förmå sig att lämna sin stol. Annars ser jag ingen väg framåt för Svenska Akademien."

"Ingen heder"

Det är inte första gången som Espmark kritiserar Horace Engdahl offentligt under den senaste tidens turer.

ANNONS

Efter att Engdahl förra veckan brännmärkt Sara Danius som historiens sämsta ständiga sekreterare i Expressen och kallat Espmark, Östergren och Englund för dåliga förlorare – svarade Espmark att det var det "falskaste och skändligaste" han läst i hela sitt liv.

- Det finns ingen heder kvar i kroppen på den mannen, sade han då till Aftonbladet.

Efter förra veckans spektakel, som slutade med att Sara Danius avgick som ständig sekreterare och lämnade sin stol i Akademien under torsdagen, har helgen varit desto lugnare kring Svenska Akademien.

Krismöte och forskarupprop

Ett krismöte ägde rum, enligt den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson, och i morgon, tisdag, väntas ett uttalande från Svenska Akademien om den advokatutredning som undersökt ledamöternas koppling till kulturprofilen.

Enligt DN visar utredningen bland annat att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Mannen nekar till dessa anklagelser genom sin advokat.

Under måndagen kritiserade även ett hundratal forskare gemensamt Svenska Akademiens agerande i ett upprop publicerat i Dagens Nyheter. Uppropet anklagar Akademien för att inte driva institutionen på "ett värdigt och adekvat sätt", och kräver att förändringsarbetet som inleddes med Sara Danius som ständig sekreterare återupptas.

ANNONS
TT

Fakta: Striden i Akademien – detta har hänt

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Under tidiga våren presenteras utredningen för Akademins ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning – Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren – att de lämnar sina stolar.

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april uppger kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Samma dag konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april meddelar Sara Danius efter ett möte med Akademien att hon lämnar både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien. Beslutet att båda lämnar grundar sig i en kompromiss mellan lägren, enligt Anders Olsson.

Den 13 april vänder sig Danius mot "vänskapskotterier", "brott och fusk" och "kvinnoförnedrande uttryck" i ett uttalande till TT. Olsson riktar å sin sida hård kritik mot Danius ledarskap och säger till TT att hon tagit beslut utan förankring hos ledamöterna. Samma dag begär Klas Östergren formellt utträde ur Akademien.

ANNONS