Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regissören Ruben Östlund är en av filmskaparna som skrivit under

Filmskapare: Ja till nya upphovsrättsregler

Teaterförbundet för scen och film och 44 svenska filmskapare uppmanar svenska EU-parlamentariker att rösta ja till förslaget om nya upphovsrättsregler på internet.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver filmskaparna bland annat att de nya reglerna “är en förutsättning för ett hållbart och demokratiskt internet med en mångfald av uttryck”.

Artikeln har undertecknats av en rad svenska skådespelare och regissörer, däribland Kjell Bergqvist, Eva Röse och Ruben Östlund.

“Vi vill att svensk kultur och innovation ska fortsätta vara framgångsrik i det digitala landskapet, men då krävs tydliga överenskommelser som tar till vara allas intressen”, skriver filmskaparna i debattartikeln.

Förslaget om att modernisera upphovsrättsreglerna på nätet i EU har diskuterats sedan hösten 2016 och debatten har blivit mer och mer infekterad. I februari nådde man fram till ett kompromissförslag, men den preliminära uppgörelsen måste godkännas av både EU:s medlemsländer i ministerrådet och av EU-parlamentet.

Striden har handlat om hur upphovsrättsinnehavare ska ersättas vid länkningar och hur man undviker att skyddat material sprids utan tillstånd. De hårdaste kritikerna menar att de nya reglerna hotar friheten på internet.

Omröstningen i EU-parlamentet är planerad till slutet av mars.