"De gamla skrifterna, klippen och bilderna började prassla och dofta. Det fanns en historia som pockade på och som kändes viktig för mig..." så har författaren Per Anders Fogelström skrivit om varför han började skriva böcker som skildrade historien. I den numera klassiska romansviten Stad-serien skriver sig Fogelström fram från 1860 till sin samtid 1968.
- Det handlar om hur man ska förstå vägen till nuet. Fogelströms litteratur talar till oss i vår tid. På sätt och vis är det samma problem då som nu, men med andra förutsättningar. Fredsfrågan och religionsfrågor är ständigt aktuella. Men också hur människor hade det och vad som hände när de fick det materiellt bättre. Blev de lyckligare? Och blir vi lyckligare av 110 julklappar i dag? säger Kent Josefsson som är ordförande i det litterära sällskapet Per Anders Fogelströms vänner.
Skildrade utsatta
Fogelström anses vara en av de främsta Stockholmsskildrarna och en viktig proletärförfattare som lyfte fram människor i samhällets utkanter. Stad-kvintetten, en släktkrönika som utspelas på Södermalm, inleddes med "Mina drömmars stad" (1960) och avslutades med "Stad i världen" (1968). Bland hans andra kända verk finns Barn-serien som utspelas före "Mina drömmars stad" och "Sommaren med Monika" som senare blev både en succé och en skandal när den filmatiserades av Ingmar Bergman. Även "Mina drömmars stad" har filmatiserats på 70-talet med Eddie Axberg i huvudrollen som Henning.
- En del av Fogelströms storhet var hans person. Han var ödmjuk, empatisk och en duktig berättare. Och en stor folkbildare som läses i alla läger. Han skrev fint, enkelt och lätt så att folk begrep och kunde ta till sig det, säger Kent Josefsson.
Ny bok och teater
När det nu 2017 är 100 år sedan Fogelström föddes firas det på flera olika sätt bland annat genom föreläsningar, teaterföreställningar, stadsvandringar och skolprojekt. Utöver Stadsmuseet i Stockholm och Fogelströmsällskapet är även flera bibliotek inblandade. Och i februari planerar SVT att visa en K-specialdokumentär om Fogelström.
Teater Reflex i Stockholmsförorten Kärrtorp har tidigare spelat "Mina drömmars stad", fritt tolkad efter Fogelströms roman. I och med 100-årsjubileet planerar de nu att sätta upp en Fogelströmföreställning på nytt. "Förvandlad stad" är ett teaterprojekt baserat på Fogelströms Stockholmsskildringar med paralleller mellan förr och i dag. Den handlar om kampen för överlevnad, människovärde, förtryck och solidaritet. Ensemblen ska bestå av över 100 människor från olika delar av världen, och föreställningen, med premiär i september, innehåller musik, sång och dans.
I mars utkommer också en av Fogelströms tidigare opublicerade böcker. "Den okuvliga friheten" är en antinazistisk ungdomsroman från 1939 vars manus refuserades och aldrig gavs ut, men som nu alltså får möta läsarna.
Fogelström dog 1998 i sviterna av en stroke han drabbades av 1995. De sista åren av sitt liv skrev han på en roman om Östermalm som dock aldrig blev klar.