Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foo Fighters nya album "Concrete and gold" har spelats in tillsammans med stjärnproducenten Greg Kurstin. "Jag ville göra en stor rockskiva men med väldigt vackra orkestrala 60-talskörer, något fint ovanpå något riktigt tungt och ruffigt, och jag tänkte att han var rätt man för jobbet", säger Dave Grohl.

Foo Fighters bryter nya barriärer

Foo Fighters är tillbaka. "Concrete and gold" är bandets första album efter Dave Grohls benbrott på Ullevi.

Det storsäljande amerikanska rockbandet Foo Fighters är i Stockholm för att marknadsföra sin nya platta och genomföra en "hemlig" spelning. Det är deras första Sverigebesök sedan den där junikvällen 2015 då Dave Grohl ramlade av Ullevis scen, bars ut på bår, gipsades och sedan återvände för att slutföra konserten.

Därefter fortsatte världsturnén – ett 60-tal arenakonserter till genomfördes med Grohl sittandes på en "galen tron".

- Att jag bröt benet tror jag gav oss ännu en barriär att bryta. Om allt bara var lätt hela tiden skulle man bli uttråkad. Jag gillar faktiskt utmaningar och det var verkligen en utmaning, säger han.

"Det mest radikala"

På samma sätt har Foo Fighters på senare år försökt utmana sig under sina skivinspelningar. "Wasting light" från 2011 spelades in i Dave Grohls garage och låtarna "Sonic highways" från 2014 spelades in i olika klassiska studior i USA.

- Den här gången hade jag en idé om att vi skulle ta det ännu längre. Vi skulle bygga en hel studio på Hollywood Bowls scen och spela in skivan live inför 20 000 personer, säger Dave Grohl.

Men i slutändan blev nya "Concrete and gold" något helt annat.

- Jag kom på att det mest radikala vi skulle kunna göra är att bara gå in i en studio och göra en skiva, som vilket band som helst. Det var så länge sedan vi gjorde det. Så vi anlitade Greg Kurstin som producent och gjorde en betydligt mer sammanhållen och fokuserad skiva än den förra, säger Dave Grohl.

McCartney på trummor

På albumet medverkar flera tunga gästartister. Vad sägs om Shawn Stockman från Boyz II Men, Alison Mosshart från The Kills och Justin Timberlake?

Allra mest oväntat är kanske att ingen mindre än Paul McCartney gästar "Concrete and gold" – han spelar trummor(!) på låten "Sunday rain".

- Han är en grym trummis! Han trummar på så mycket av den musik du har hört från honom de senaste 40 åren. Så vi frågade och han sa ja. Vi gjorde två tagningar och båda var perfekta. Det var fantastiskt och det är kul att se honom spela trummor, det händer inte varje dag, säger Dave Grohl.

Efter albumsläppet stundar en USA-turné och nästa år väntar troligtvis Europa. När det kan bli aktuellt med ett nytt Sverigebesök är ännu oklart.

- Vi vet faktiskt inte, de har inte berättat för oss än hur det ska bli, säger Dave Grohl.

- Men jag vet att vi kommer att komma hit igen. Vi kan bara inte säga när, säger trummisen Taylor Hawkins.