Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Senast Nobelpriset i litteratur delades ut var i december 2017, till Kazuo Ishiguro. Blir det någon prisutdelning i år? Arkivbild.

Frågan om litteraturpriset ännu inte löst

Katarina Frostenson har utträtt ur Akademien – men räcker det för att blidka Nobelstiftelsen? Fortfarande är det oklart om Svenska Akademien får dela ut Nobelpriset i litteratur i år.

Kommer det besked redan på det traditionsenliga torsdagsmötet i kväll?

Nja, det tror inte ständige sekreteraren Anders Olsson som konstaterar att "inga avgörande frågor ligger på bordet" inför mötet.

"Vi avvaktar Nobelstiftelsens möte snart och ser vad de kommer fram till", skriver han i ett sms till TT.

Den 18 januari meddelade Akademien att man efter långa förhandlingar enats om en förlikning med Katarina Frostenson. Efter 25 år som akademiledamot begärde hon sitt utträde ur institutionen och fick i en pensionsliknande uppgörelse löfte om 12 875 kronor i månaden, plus en hyresreduktion för den lägenhet som hon hyr av Akademien.

I en intervju med TT konstaterade Anders Olsson då att frågan om Frostensons framtid var en av de punkter som Nobelstiftelsen i ett brev i december framhöll som "oerhört viktig för oss att lösa".

- Vi får se vad de ytterligare kräver, men det handlar mycket om själva beslutsprocessen, att Nobelstiftelsen också får veta att den nya utvidgade Nobelkommittén får ett reellt inflytande över priset, sade han då.

Nobelstiftelsens presschef Mikael Östlund har i nuläget inga besked om när stiftelsen tänker fatta beslut. Men Anders Olsson är försiktigt positiv.

"Vi är själva inriktade på att dela ut priset i år och arbetar vidare på den linjen", skriver han till TT.