Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bianca Ingrossos sommarprat har varit populärast bland poddlyssnarna. Arkivbild.

Här är årets populäraste sommarpratare

Anders Berglund fick flest "Sommar i P1"-lyssnare att slå på radion. Samtidigt lockade Bianca Ingrosso flest poddlyssnare med sitt sommarprat.

"Sommar i P1"-säsongen avslutades i helgen. När Bibi Rödöö nu ska sammanfatta "Sommar"-sommaren är hon "ödmjukt överlycklig":

- Det har varit fantastiskt bra. Värdarna som har sommarpratat, kvaliteten på programmen, reaktionerna och genomslaget, säger hon.

"Poddexplosion"

Den totala lyssningen har ökat jämfört med tidigare somrar.

- Vi har fått uppleva en poddexplosion i år. Då skulle man kunna befara att den skulle ta av FM-lyssningen men så har det alltså inte blivit. Vi har kvar våra FM-lyssnare, de är till och med lite fler än i fjol, och så kommer en ny publik som gärna lyssnar via podden, säger Bibi Rödöö.

Vad gäller poddarna är det tv- och sociala medier-profilen Bianca Ingrossos sommarprat som lockat allra flest lyssnare hittills – ett exempel på hur ny publik hittar till programmet.

- Det kan nog vara så att de som intresserar sig för Bianca kanske inte lyssnar på P1 eller Sveriges Radio i vanliga fall och då når vi dem via podden, säger Bibi Rödöö.

"Sommar i P1" väcker också reaktioner i sociala medier – allra mest har det snackats om Sara Danius program som sändes i helgen.

Markoolio och Mikkey Dee

Tittar man på vilka program som gått bäst i direktsändning var det dirigenten Anders Berglunds program som lockade flest lyssnare. Han följs av artisten Marko "Markoolio" Lehtosalo, ryttaren Peder Fredricson, fotografen Paul Hansen och hådrockstrummisen Mikkey Dee.

Bibi Rödöö berättar att hon aldrig på förhand försöker gissa vilka program som ska bli de mest populära.

-  Det har jag gett upp för länge sen. Erfarenheten av mina 22 år är att osvuret är bäst, vi har faktiskt ingen aning om hur det blir. Det är en väldig spridning på vad de här personerna står för, vilka de är och vad de har berättat för en bred publik. Människor som aldrig skulle ha träffats möts. Det är det som är charmen med "Sommar", säger hon.