Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kattis Ahlström är årets julvärd på SVT. Arkivbild.

Här är tv-julens höjdpunkter

Klassiker som "Kalle Anka" och "Karl Bertil Jonssons julafton" får konkurrens av Filip och Fredrik, den politiska vänstervågen 1968 och Jonas Gardell. Här är julens och nyårshelgens tv.

Förra årets julvärdar i SVT, Lotta Lundgren och Erik Haag, skapade tittarstorm. Dels för att de var två – men framför allt för att de valde att spela in programmet i förväg.

Det här året har SVT gått tillbaka till traditionerna – Kattis Ahlström kommer i direktsändning att tända ljuset före "Kalle Anka och hans vänner önskar god jul" och guida tittarna genom julafton.

- Jag vet att hela den här kvällen är viktig för tittarna, i synnerhet de som inte har någon att fira med, har hon tidigare sagt till TT.

"En hyllning"

Under juldagen visas SVT:s dramasatsning "Systrar 1968", som följer en ung radikal kvinnlig journalist i protesternas tid.

- Det är en hyllning till den här generationens kvinnor som har get oss så mycket. Aborträtt, daghem, alltihop, säger Martina Bigert, som skrivit manus tillsammans med Maria Thulin.

Bergmanåret 2018 börjar lida mot sitt slut, och SVT visar bland annat "Bergman – ett liv i fyra akter" och "Fanny och Alexander" under julhelgen. På Dplay har Filip och Fredriks nya tv-serie "Två nötcreme och en moviebox" premiär dan före dan före dopparedan.

På nyårsdagen har Jonas Gardells serie "De dagar som blommorna blommar" premiär. Den har beskrivits som en berättelse om förlust och överlevnad och följer tre familjer från uppväxten under 70-talet till nutid.

Abba-musik och pirater

Det blir även konserter av olika slag, både med julsång och efter folkkära artisters bortgång under året. På SVT2 visas "Danmark sjunger farväl av Kim Larsen" medan SVT1 sänder "Jerry Williams – the farewell show". TV4 sänder under julnatten bland annat "Christmas night: En julkonsert".

Förutom klassiker som "Grevinnan och betjänten" och "Ivanhoe" visas även en rad filmer under jul- och nyårshelgen. TV3 sänder musikalfilmen "Mamma mia!", medan Kanal 5 satsar på "Pirates of the Caribbean" gånger två.

På sportfronten visar både TV4, TV3 och SVT 2 en VM-krönika. Dessutom visas junior-VM i ishockey på en rad olika kanaler och SVT2 sänder "Stockholm horse show – julspecial".