Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Han gjorde årets sommarplåga

Redan i maj började det spekuleras om vilken låt som skulle bli årets sommarplåga. Nu finns det facit. Vinnaren har bland annat spelats 1 064 gånger i en av de kommersiella radiostationerna.

Vid det här laget kan vi dem i sömnen. Alexandra Stans envetna saxofonslinga i "Mr Saxobeat", LMFAO:s galna zombiedans i "Rock party anthem" och Sak Noels brutna "what the fuck" i "Loca people".

När sommaren 2011 summeras finns de med på listan över låtarna vi älskar att hata. Men årets sommarplåga alla kategorier visar sig efter en högst ovetenskaplig rundringning - inte helt oväntat - vara Eric Amarillos "Om sanningen ska fram".

- Han har en singalongfaktor på typ 2 000, folk älskar ju att sjunga lite halvförbjudna texter. "Vill du ligga med mig då" är sommarens mest sjungna refräng, konstaterar erfarna dj:n DJ Qute, alias Sarah-Carolina Vikslund.

Tusen spelningar

I sommar har hon turnerat runt hela Sverige och vet vad som går hem på dansgolvet. Samma fingertoppskänsla har Rickard Keilor, programchef på radiokanalen NRJ, som också rent statistiskt kan bevisa att Eric Amarillos "ligga-låt" varit glödhet i sommar.

- Sedan i maj har den spelats 1 064 gånger, berättar han.

Även för att vara i kommersiell radio är det en fruktansvärd massa gånger, men Rickard Keilor och hans kollega Robert Sehlberg, musikchef på Rix FM framhåller att "Om sanningen ska fram" egentligen inte är sommarens mest spelade låt.

- Det är ju lite olika diskussioner om vad som är en sommarhit och vad som är en sommarplåga. Ser man bara till vad som spelats mest har Veronica Maggios skiva ägt sedan den kom. Hon har lyckats på alla listor, på Itunes, Spotify, i radio, med rent fysisk cd-försäljning och med konserter. På så sätt är hon sommarens succé, säger Robert Sehlberg.

Spelas överallt

Micke Cederberg, programledare för "Musikguiden" i Sveriges Radios P3, tycker inte att Maggio kvalar in i kategorin sommarplågor.

- Det faller på att hon inte spelats så mycket på nattklubbar. En sommarplåga förknippas med att den spelas överallt, oavsett vilken radiokanal man lyssnar på. Den kan höras från en bil som åker förbi med nedvevade rutor, när man går ut och dansar eller från en bergsprängare på stranden.

Micke Cederberg utnämner utan tvekan Eric Amarillos låt till årets sommarplåga. Även P3 har spelat den flitigt i sommar - men snart lär "Om sanningen ska fram" läggas i malpåse, tror han.

- När hösten är här så är det en typisk sommarlåt som lite grand faller i glömska. Han har redan kommit med singel nummer två, men den kommer nog inte att gå lika bra.