Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya motiv. Hippas Eriksson har skrivit 51 böcker som getts ut. Nu ger hon sig in på ny mark med bokserien Dödssynderna, som hon haft i tankarna under många år. ”När jag jobbar är jag väldigt produktiv, då går jag ”all in”. Men jag är bra på att slappa också”, säger hon.

Hippas vågar gå utanför ramarna

Hon har skrivit 51 böcker sedan 2007, har ett förnamn som ingen annan och är ”här- och därbo”. Nu vänder Hippas Eriksson ut och in på de sju dödssynderna i en ny unik bokserie. – Jag har alltid varit fascinerad av hur de sammanfattar de mänskliga tillkortakommanden vi har, säger hon.

Vi hinner inte ens knacka på förrän Hippas Eriksson öppnar dörren till huset på Egna hem i Trollhättan. Det ska komma coachsurfare på besök till kvällen, så kontoret är för dagen flyttat till nedervåningen.

Hippas föddes i Skellefteå, växte upp i Vänersborg och flyttade som 18-åring till Stockholm.

– Där lallade jag runt en del. Jobbade som statist, på dagis och sålde grönsaker. Sen ramlade jag in på lärarutbildningen och jobbade på mellan- och högstadiet i 20 år, berättar hon.

Sedan ett decennium bor hon i Trollhättan med sambon Bengt. Samtidigt finns den gamla lägenheten i Stockholm kvar, och ungefär hälften av tiden tillbringar Hippas i huvudstaden.

– Jag brukar säga att vi är ”här- och därbo” och det fungerar väldigt bra. Jag kan jobba och läsa på tåget så för mig är resorna inga problem – tvärtom.

För numera är det inte i klassrummen hon tillbringar sina dagar.

– Jag har alltid skrivit vid sidan om, eget material som jag använde i undervisningen. Kanske mycket för att jag retade mig på många av de läromedel som fanns, säger hon och skrattar.

2004 startade hon det egna företaget Hippas Productions, 2007 släpptes hennes första bok på Liber. Skrivandet gav blodad tand och Hippas gick med åren ner alltmer i arbetstid som lärare.

För fyra år sedan tog hon steget fullt ut och blev författare på heltid.

– Bengt märkte att jag satt alltmer och skrev på kvällar och helger. Jag var 45 år, tänkte att vad tusan kan hända om jag väl vågar hoppa. Och när jag väl gjort det kändes det som att ”vad är problemet?”.

Hippas har så här långt främst skrivit barn- och läroböcker. När det gäller den sistnämnda kategorin har något av hennes specialitet blivit ämnet svenska som andraspråk. Ett exempel är Språkis- serien, som riktar sig till nyanlända barn, och hon har också gjort läromedel för SFI-undervisning.

En annan serie är Molnet- böckerna, ett läromedel i svenska för årskurs 2-3 där även en digital del ingår.

– Jag vill överhuvudtaget göra böcker som visar mångkulturen och jag är också noga med genusperspektivet. Jag brinner för inlärning, men också för utlärning, säger hon.

Nu väntar nästa steg på Hippas författarbana när ett drömprojekt som funnits i tankarna under flera år blir verklighet. I början av september släpps nämligen ”Keff fullträff & Struntprat kamrat” samt ”Fett rätt & Absolut njut”, de två första böckerna i en serie där de sju dödssynderna är i fokus på olika sätt.

– Det är en crossoverserie där varje bok kan läsas från två håll, i en ungdoms- och en vuxenvariant. Tanken är att skapa reflektioner och debatt, som i skolan, under konfirmandundervisning och i familjer, säger Hippas.

Hon säger sig inte vara särskilt religiös, men har alltid fascinerats av hur katolicismens sju dödssynder – avund, frosseri, girighet, högmod, lättja, vrede och vällust – täcker in människans mindre smickrande sidor.

Bokserien Dödssynderna utspelar sig på Höglandaskolan under några terminer. Läsaren får följa ett antal personer i olika åldrar och under resans gång väcks många frågeställningar.

– Serien är helt fiktiv, men jag har fått mycket inspiration av mitt eget jobb som lärare. Det finns kanske de som kommer att känna igen sig.

Till skillnad mot de tidigare böckerna ger Hippas ut den nya serien helt i egen regi och den 3 september är det releasefest i Kulturbaren i Trollhättan.

– Det känns bra att släppa två böcker på en gång, då är det liksom en serie direkt. Tanken är att det sen ska komma en bok om året, och skeletten till dem finns i huvudet. Nu börjar det bli verklighet och det ska verkligen bli jättekul. Jag vill ha feedback och jag hoppas att folk vågar vara ärliga, säger Hippas, som formligen sprudlar av energi när det gäller skapandet.

– För mig handlar kreativitet om att bara sätta sig ner och göra det. Det går inte att vänta på att inspirationen ska komma. Varje dag slutar jag alltid mitt i en mening, vill inte vara helt ren nästa dag, Det bästa är att bryta när det är som roligast, då finns det något att se fram mot.

Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage