Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annika Norlin. Arkivbild.

Indie-veteraner får långtidsstipendier

Artisterna Annika Norlin och Mattias Alkberg tillhör den grupp utvalda kulturarbetare som kommer att få årliga stipendier av Konstnärsnämnden under tio år framöver.

Den totala stipendiesumman under 10 år blir cirka 1,3 miljoner kronor till varje stipendiat.

"De här stipendierna innebär att över fyrtio konstnärer kommer att få en ekonomisk grundtrygghet över lång tid så att de får möjlighet att vidareutveckla sina konstnärskap", säger Gunilla Kindstrand, ordförande i Konstnärsnämndens styrelse i ett pressmeddelande.

Annika Norlin är mer känd under sina pseudonymer Hello Saferide och Säkert. Hennes senaste album "Däggdjur" släpptes tidigare i år. Musikern och poeten Mattias Alkberg har ett förflutet som sångare i det inflytelserika bandet The Bear Quartet och har rönt framgångar som soloartist.

Bland de övriga stipendiaterna finns bland andra filmregissören Lisa Langseth, aktuell med långfilmen "Euforia" med Alicia Vikander, filmaren Magnus Gertten, som gjort dokumentärerna "Tusen bitar" och "Den unge Zlatan" och konstnären Jonas Dahlberg, som låg bakom "Memory wound", det icke genomförda minnesmärket efter terrordådet på Utøya.