Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anne Swärd. Arkivbild.

Ingen stjärnglans i nya inval

Vissa hyllar Akademiens nya ledamöter Ellen Mattson och Anne Swärd, andra är mer kritiska.

Att författarna Ellen Mattson och Anne Swärd har valts in som nya ledamöter i Svenska Akademien väcker både glädje och kritik. Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman hör till kritikerna och har svårt att motta de två invalen med "jublande glädje".

- Svenska Akademien är i princip bunden vid en mast. Man måste välja in kvinnor för att övervikten av män är så parodiskt stor. Och dessutom tycks man vilja välja kvinnliga författare som inte är hemmahörande i Stockholm. Man kan väl säga att det här är två författare som ännu inte gjort några särskilda avtryck i svensk litteratur eller svensk offentlighet, säger han.

Behov av bredd

Han är också kritisk till Akademiens fokus på att bara välja in skönlitterära författare, och anser att man är i behov av en breddning snarare än en avsmalning efter den kris som rått och råder.

- Även om det inte går att säga något ont om dem som författare så är jag inte säkert på att de två är de bästa eller mest lämpade att ta plats i Svenska Akademien. Det är gedigna författare båda två, det är inte tu tal om det, men inte på den nivån som fanns hos Sara Stridsberg eller Klas Östergren. säger han.

Författaren och litteraturkritikern Ola Larsmo prisar dock invalet av Ellen Mattson.

- Hon är en sådan påläst och kunnig författare. Hon kan skrivandets hantverk ordentligt och gör alltid en otrolig research till sina romaner, säger han och tillägger att Mattson borde ha varit självklar för jobbet för länge sedan.

- Jag trodde att det skulle ha hänt redan, det skulle hon säkert inte hålla med om själv men så är det. Man sitter inte i Akademien som en hedersbetygelse, det finns ett jobb att göra där och hon är ovanligt välrustad för det jobbet, säger han.

Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand ser det i stället som närmast nödvändigt att de nyinvalda ledamöterna är skönlitterära författare.

- Det är logiskt att man tar in två kvinnor som är födda på 60-talet och som också är prosaister. Efter att ha tappat tre stora prosaister 2018 försöker man råda bot på det genom att ta in Anne Swärd och Ellen Mattson. Det ser jag som ett logiskt och ganska nödvändigt val, säger han.

Annan akademi

Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius tycker att dagens inval stärker bilden att man försöker skapa en annan sorts akademi.

- Det kan också spegla en förhoppning att ha personer som genom att de inte är lika publika och inte har lika mycket av en egen plattform kanske har mer tid att ägna åt arbetet i Akademien i bästa fall, säger hon men understryker att det är svårt att känna någon större entusiasm inför invalen.

- Man går från stjärnglansen till en mer arbetande, tillbakalutad och mer anonym institution. Det är lite tråkigt, men kanske är det bra. För det har funnits någonting problematiskt med upphöjdheten och hur den har använts.

I och med invalen har Akademien nu 17 ledamöter, och bara en stol återstår att fylla.