Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jerry Williams på "Allsång på Skansen" 2012. Arkivbild.

Jerry Williams levde för musiken

Jerry Williams är död. Musiksverige sörjer en rockikon som beskrivs som ödmjuk, omtänksam och generös – men också som en artist som älskade att stå på scenen framför allt annat.

Jerry Williams resa mot att bli en folkkär rockikon började under det tidiga 1960-talet, som frontfigur i bandet The Violents. Men trots att han också varit medlem i Alarm och Roadwork är det som soloartist som Jerry Williams främst är känd. I hans låtkatalog finns hits som "It started with a love affair", "I can jive", "Did I tell you" och "Who's gonna follow you home".

Några av de största hitsen skrevs av trion Norell Oson Bard, bestående av Tim Norell, Ola Håkansson och Alexander Bard.

- Att ha fått jobba med Jerry är en ynnest. Jag har känt honom som människa och artist i många år och det finns ingenting ont eller negativt att säga om honom. Som människa och musiker var han ärlig rakt igenom på alla sätt. Jag tror inte att jag har träffat någon som har varit lika genuin på alla plan som Jerry, säger Ola Håkansson, och tillägger:

- Han har varit en äkta working class hero, på riktigt.

"Scenen var hans hemmaplan"

Genom åren blev det totalt ett tjugotal album för Jerry Williams. Han förekom också ofta i radio och tv, där han på bred stockholmska pratade om rockmusik. Men det var på scenen som sångaren hörde hemma. Enligt musikjournalisten Håkan Lahger älskade han att stå på scenerna i folkparkerna och göra krogshower.

- Han är hundra gånger bättre på scen än på skiva. Ett Jerry Williams-album kan bli ganska tjatigt, men på scen var det något helt annat. Det var där han föddes som artist. Scenen var hans hemmaplan, inte skivstudion, säger han och beskriver sångaren som en "oerhört traditionell rockartist".

Jerry Williams scennärvaro är också det som artistkollegan Svenne Hedlund minns starkast.

- Jag minns honom som Sveriges och kanske Europas största rocksångare tack vare det rörelseschema han hade på scenen. Han rörde sig skitsnyggt, han hade en instuderad koreografi redan från början, han var otroligt rörlig och hade en bra och egen röst. Vi har förlorat en bra rocksångare, säger han.

"Inte beredd på det här"

Den senaste tiden arbetade Jerry Williams på en ny skiva, tillsammans med bland andra Linda "Miss Li" Carlsson.

- Han hade börjat jobba med ett nytt album, som låg i startgroparna, och han frågade mig personligen om jag ville vara med och skriva och jag blev väldigt glad över det. Jag avgudar honom, han var fantastisk både som människa och musiker, säger hon.

- Även om jag visste att han var lite krasslig så var jag inte beredd på det här.

Men det som skulle bli hans 32:a studioalbum kommer inte att ges ut.

"Vi var tidigt i förberedelserna av ett nytt album och hade inte kommit så långt som att han gått in i studion och spelat in. Tanken var att det arbetet skulle gjorts under den här våren. Så nej, tyvärr finns det inget att ge ut”, skriver Annele Hencz Mortimer-Hawkins, på skivbolaget Universal, i ett mejl till Aftonbladet.

Ödmjuk, inlyssnanande och empatisk

Operasångerskan Malena Ernman har också jobbat med Jerry Williams, både på skiva och på scen. 2015 läste Malena Ernman "Nyårsklockan" på Skansen i Stockholm och då hoppade Jerry Williams in och gjorde en duett med henne.

- Det var den mest generösa, riktiga, människa jag någonsin träffat, tror jag. En ödmjuk, inlyssnande, fantastisk, empatisk person. En väldigt speciell människa, säger Malena Ernman.

Jerry Williams gick bort i söndags efter en kort tids sjukdom. Han blev 75 år.