Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Lundvik är vidare till final i Eurovision Song Contest.

John Lundvik vidare till final i Eurovision

Nu är det klart – förhandsfavoriten John Lundvik och The Mamas tar Sverige till final i Eurovision Song Contest. "Det kommer att gå bra, punkt slut. Sverige är i final” – så har John Lundvik tidigare kommenterat sina egna chanser att gå vidare i semifinalen. Nu har hans profetia slagit in.

John Lundvik har den senaste veckan legat tvåa på spelbolagens favoritlistor över vem som ska hem hela tävlingen. Det har bara varit Nederländernas Duncan Laurence och hans låt “Arcade” som har legat bättre till. Nu har båda tagit sig vidare och kommer att ställa sig på samma scen på lördag kväll.

I finalen kommer John Lundvik att möta den brittiska sångaren Michael Rice, vars låt han själv har skrivit. Men hur är det egentligen att tävla mot sig själv?

- Man kan inte tävla i musik. Jag gör en uptempo-låt, han gör en ballad. Vi tävlar inte mot varandra men vi är del av samma tävling, har John Lundvik tidigare sagt till TT.

Dansade på rullskridskor

John Lundvik möttes av ett enormt jubel från publiken när han äntrade scenen i andra semifinalen. Den var direkt med på noterna och klappade i takt redan under första versen. Svensken, som imponerade genom att dansa på rullskridskor i sin presentationsvideo, har drabbats av teknikstrul under repen, men allt gick som smort när det väl gällde.

- Nerverna är i schack, jag blir nervös men vi har repat så länge att det bara är att luta sig tillbaka i det, sade Lundvik till TT efter genrepet.

En annan finalklar svensk är Estlands Victor Crone. Han tävlar för Estlands räkning med låten “Storm” och tog sig vidare i den första semifinalen i tisdags. Både våra danska och norska grannar tog sig vidare till final. Norska Keiino kan bli en svår konkurrent med sin poppiga jojklåt “Spirits in the Sky”. Gruppen består av Fred Buljo, Alexandra Rotan och Tom Hugo, och likt Jon Henrik Fjällgrens bidrag “Norrsken” i Melodifestivalen kan man skymta en ren i numret.

Även Luca Hänni från Schweiz, som övertygade publiken med sin fartfyllda danslåt “She got me” gick vidare. Låten har stor potential att fastna på hjärnan. Rysslands Sergej Lazarev och hans “Scream” tog sin andra finalplats i Eurovision, 2016 slutade han på en tredjeplats i tävlingen.

Måns uppträder

Från scenen bekräftade israeliska programledaren Lucy Ayoub att världsstjärnan Madonna definitivt kommer att framträda i finalen, vilket väckte stort jubel bland de 7 500 i publiken. Österrikiska Conchita Wurst avslöjade i en intervju från green room att även han kommer att framträda på lördag, tillsammans med flera tidigare Eurovisionvinnare.

En av dem är Måns Zelmerlöw, som fick göra lite reklam för sina singelsläpp i en intervju med programledaren Erez Tal. Då avslöjade han att han kommer att framföra sin egen tolkning av förra årets andrapristagare, Elena Foureiras "Fuego" på lördag. Elena själv kommer i sin tur att tolka kultförklarade Verka Serduchka.