Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skådespelarna Göran Ragnerstam, Moa Gammel, och Richard Forsgren samt manusförfattaren och regissören Henrik Björn är peppade inför den andra säsongen av "Jordskott". "Jag tycker att det arbete vi har gjort är värdigt 'Jordskott'", säger Henrik Björn.

"Jordskott" byter urskog mot storstad

När "Jordskott" återvänder till SVT får skogen stå tillbaka för betongen – i alla fall i början. Säsong två inleds i Stockholm men Silverhöjd finns ständigt i bakgrunden.

Den första säsongen av SVT:s fantasy-dramathriller blev en jättesuccé. Den fick pris på tv-galan Kristallen och har sålts till över 50 länder.

Dessutom älskade de svenska tittarna tv-serien.

- Vi fick verkligen höra att man satte sig ner som en familj och tittade. I dag sitter alla och tittar på sina skärmar på varsitt håll, man delar inte upplevelsen framför tv:n länge. Men tydligen gjorde man det med "Jordskott", säger Moa Gammel, som spelar huvudrollen Eva Thörnblad.

Att det skulle bli en fortsättning var dock inte självklart för alla.

- Jag var lite osäker på om historien var färdigberättad, det var ju ett ganska tydligt slut i ettan. Men samtidigt fanns det andra saker att utforska, det var många frågor som ställdes, säger Richard Forsgren, som spelar Tom Aronsson.

"Ta det vidare"

"Jordskott"-skaparen Henrik Björn hade däremot idéer för en andra säsong redan innan den första var klar. Det svåra för honom var snarare att välja vilken väg serien skulle ta.

- Vi har skapat ett universum som är så rikt och myllrande, det är ju en ynnest men också en utmaning. Jag kände att vi inte ska stå och stampa, vi ska behålla det som är "Jordskott" – spänningen, det mystiska, krocken mellan en verklig och en mytologisk värld – men sedan ska vi ta det vidare, säger Henrik Björn.

Lära känna Eva

När säsong två startar har det gått två år. Eva Thörnblad är tillbaka i Stockholm och arbetar återigen som polis.

- Min karaktär får göra en väldigt spännande resa. Första säsongen var mycket att hon befann sig i något slags akut sorg och var väldigt mycket sörjande mamma. Man fick inte veta så mycket om henne som person och hennes bakgrund men i den här säsongen får man lära känna henne mycket mer, säger Moa Gammel.

- Det är också spännande att hon har något mörkt som håller på att ta över. Hon blir nästan en dubbelkaraktär, det är en mörk och en ljus sida som slåss inom henne.

"Spännande kontrast"

Eva Thörnblad dras snabbt in i ett mystiskt fall och snart dyker Göran Wass (Göran Ragnerstam) upp igen. Silverhöjd, där den första säsongen utspelades, gör sig också påmint.

- Vi hade kunnat fortsätta bara i Silverhöjd men det kändes inte intressant. När vi nu är i Stockholm och bygger den nya säsongen där så blir förflytningen till skogen som en utandning. Det blir en spännande kontrast, det gröna mot betongen, och den som ser hela säsongen kommer att få båda delarna, säger Henrik Björn.

Den andra säsongen av "Jordskott" får premiär i SVT1 den 15 oktober.