Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kronprinsessan Victoria får sina föremål värderade i SVT:s "Antikrundan", som firar 30 år. Pressbild.

Jubilerande "Antikrundan" gör kungligt besök

Det populära programmet "Antikrundan" firar 30 år i rutan – men det var nära att det inte skulle bli någonting alls. Efter mycket om och men kunde experten Bo Knutsson övertyga SVT och 1989 hade programmet premiär.

Bo Knutsson har medverkat i "Antikrundan" sedan starten för 30 år sedan och var dessutom personen som presenterade programidén för SVT.

Efter att ha varit en flitig besökare i England under 1980-talet och där konsumerat BBC:s "Antiques roadshow", stämde han träff med SVT Malmös tv-chef tillsammans med vännen PG Andersson. Målet var att lansera formatet i Sverige, men det dröjde bara fem minuter innan svaret kom – "nej".

Bo Knutsson fortsatte att kämpa i motvind, övertygad om programmets kapacitet. Ett år senare kontaktade de producenten Maud Uppling, som var betydligt mer positiv.

- Liksom med tv-chefen tog det bara fem minuter innan hon svarade, fast med orden "det här kommer att bli en klockren succé", berättar Bo Knutsson.

"Festligare program"

Sedan starten har tusentals människor fått sina föremål värderade, experter har kommit och gått, fem av dem har bestått. Dessutom gör programledaren Anne Lundberg sin 19:e säsong.

- Vi har försökt att göra programmet lite festligare, i år har vi försökt att spela in alla program på slott, även om vi inte har lyckats hela vägen, säger Anne Lundberg.

Extra celebert blir det i andra avsnittet i Koppartälten vid Haga slott, där experterna passar på att knacka på hos kronprinsessan Victoria för att värdera hennes föremål.

"Var värd 4 miljoner"

Genom åren har Bo Knutsson sett både besvikna och glada miner och minns speciellt två händelser. En gång i Mariefred, när en man kom in med ett astronomiskt instrument i förgylld mässing. Föremålet hade stått i ett olåst skåp i en lokal som kunde hyras för fest – och visade sig vara värt fyra miljoner kronor.

Den annan gång i Karlskrona kom en man in med en vas han ärvt av sin mormor.

- Jag värderade den till 400 000 kronor, och han höll fullständigt på att smälla av, säger Bo Knutsson glatt.

"Märkliga saker"

"Antikrundan" skiljer sig inte speciellt mycket från sin brittiska föregångare, och har inte heller förändrats nämnvärt sedan starten. Men Bo Knutsson tycker sig se en tydlig anledning till att programmet har överlevt så länge.

- Det viktigaste är att föremål och saker är någonting vi alla har runt omkring oss, det berör oss alla, oavsett om det är en kaffekopp eller en kökssoffa. Antingen är det någonting du har hemma från mormor och morfar, eller sett hos någon annan, säger han.

Samtidigt har det hänt mycket på antikfronten sedan starten. Nya typer av föremål kommer in, prisbilden är en annan nu jämfört med 1990-talet. Bo Knutsson ser en spännande säsong framför sig.

- Årets runda står sig väl i konkurrensen med andra år. Trots att vi har haft 170 inspelningsdagar och gjort över 220 program är det inte så att vi har dränerat Sverige på föremål. Hela tiden kommer det in märkliga saker vi inte visste fanns, säger Bo Knutsson.

"Antikrundan" har säsongspremiär den 10 januari i SVT 1.